Gör ett besök i Färnebofjärdens nationalpark

Färnebofjärdens nationalpark med Gysingeforsarna är ett välbesökt utflyktsmål på sommaren. Passa även på att titta in i Naturum som erbjuder upplevelser för alla sinnen och åldrar.

Färnebofjärden är idag en av 29 nationalparker i Sverige. Här bevarar vi vårt svenska naturarv så att vi och kommande generationer kan få njuta av dess vackra natur. Den naturliga karaktären samt fjärdens höga biologiska och estetiska värden gör att denna del av Nedre Dalälven är värd att skydda som nationalpark.

Fjärden är unikt sammansatt med ett myller av liv i en mosaik av speciella miljöer. Strandkärr, älvängar, översvämningsmark och gammelskog ger besökare oförglömliga naturupplevelser. De periodiska översvämningarna sätter en stark prägel på nationalparken och den flikiga konturen omgärdar mer än 200 vackra öar och skär. Myrmarker och barrskog med norrlandskaraktär möter sydliga lövskogar med inslag av ek och lind.

Nationalparken är känd för sin fågelrikedom och har varit flitigt besökt av ornitologer ända sedan 1970- talet. Här finns hela 205 fågelarter, varav drygt 100 arter häckar regelbundet. Det artrika djur- och växtlivet skapar många spännande möten; 270 olika kärlväxter blandas med ett 20- tal fiskarter, ca 70 rödlistade insektsarter, älg, rådjur, hare, räv, mård, bäver, skogslämmel och lodjur.

Naturum

Naturum är en upplevelse för alla sinnen i alla åldrar. Se, känn, hör och lär dig mer om natur och kulturmiljö i Färnebofjärdens nationalpark. Mitt i den fina kulturmiljön på Gysinge Bruk, med den brusande forsen tätt intill husknuten, är naturum en inspirerande port till nationalparken.

Mer information

Färnebofjärdens nationalpark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturum - Färnebofjärden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Färnebofjärdens nationalpark