Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Hadeel får representera Gästrikland

Gästriklands representant till tävlingen Matverk 2018 är utsedd. Med bidraget Yoghurtbollar vann Hadeel Naeem delfinalen och gästrikeuttagningen den 7 november.

Tävlingen Matverk är en landsomfattande produktutvecklingstävling av mat och dryck. I tävlingen konkurrerar Sveriges alla landskap mot varandra. Till riksfinalen i början på 2018 ska därför alla landskap välja sin representant. Den 7 november avgjordes det vem som får representera Gästrikland.

Vinnaren för uttagningen och därigenom Gästriklands representant i riksfinalen blev Hadeel Naeem från Högbo Gårdshandelsförening. Hon vann med tävlingsbidraget Yoghurtbollar, som är gjort på mjölkråvaran från Robert Eklundhs fjällkor i Järbo och Järbogårdarna.

Den 13 personer stora juryn motiverade valet av segraren såhär:

Texturer och smaker i perfekt balans med en twist av Gästriklands eget hälsobär; havtorn. En produkt med många olika användningsområden.

Stort grattis till vinsten, säger vi.

”Made in Högbo”

Gästriklands representant till riksfinalen av Matverk 2018, Hadeel Naeem, är alltså med i Högbo Gårdshandelsförening. Högbo Gårdshandelsförening startades i samband med ”Made in Högbo”-projektet och är ett socialt företag och ett projekt som skapar sysselsättning, integration och fantastiska råvaror.

Men vad är då ”Made in Högbo”? ”Made in Högbo” är en kvalitetsmärkning som påvisar att minst ett av dessa tre nedan påvisade kriterier är uppfyllda.

  • Att råvaran är enkel och osammansatt samt kommer från Högbo. Råvaran ska alltså vara uppfödd, plockad eller odlad i Högbo och det på ett socialt och ekologiskt hållbart sätt.
  • Förädlad produkt från närområdet. Vilket innebär att varor som tillverkas i det närliggande området förädlas i Högbo. Ett exempel på detta är Teve Kvarn som levererar mjöl som sedan blir till bröd i Högbo.
  • Sammansatt produkt. I sammansatta produkter, som Högbolimpa är ett exempel på, får bara 20 procent av produkten komma från andra ställen än Högbo eller dess närhet.

Högbo Brukshotell

Som ett led i detta kan man på Högbo Bruks gröna ängar se såväl kor, lamm, ankor som grisar böka runt fritt. Köttet från dessa djur förädlas sedan i det egna charkuteriet. Inom bruksområdet finns även egna bikupor som producerar honung och vaktelhus som dagligen producerar nyvärpta ägg. I Högbo ystras även ost, det bakas eget bröd och odlas grödor.

Alla råvaror som produceras inom bruksområdet används sedan till menyerna på Högbo Brukshotell. De går även att köpa i Gårdsbutiken, inne på bruket.

Det är detta som är ”Made in Högbo.” Och det är från denna miljö som Gästriklands representant till Matverk 2018 kommer ifrån.

Läs mer om "Made in Högbo" här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad: 2017-11-16 07.00
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Hadeel Naeem, tillsammans med Roberth Eklund, Tina Pettersson och Omar Ibrahim från Järbogårdar.

Hadeel Naeem, tillsammans med Roberth Eklund, Tina Pettersson och Omar Ibrahim från Järbogårdar.