Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Har du koll på din brandvarnare?

Skulle olyckan vara framme är en brandvarnare en billig och effektiv livräddare, förutsatt att den fungerar och har ett fräscht batteri.

- Tyvärr testar svenskarna sina brandvarnare för sällan. Varje år brinner det i uppskattningsvis 25 000 bostäder i Sverige. I många fall upptäcks dessa bränder i tid och branden kan släckas av de boende själva. Brandvarnaren är väsentlig för att bränder ska upptäckas i tid. Det är därför ett allvarligt säkerhetsproblem att var tionde brandvarnare troligen inte fungerar. Risken är att många känner en falsk trygghet, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Var tionde brandvarnare fungerar inte

I Sverige finns ungefär fyra miljoner brandvarnare. Uppskattningsvis var tionde, 400 000 stycken, fungerar inte – ofta på grund av ett uttjänt batteri. Den som vill vara säker på att ha en fungerande brandvarnare rekommenderas att testa den minst en gång i månaden.

Den nya Sifo-undersökningen visar att 27 procent av svenskarna har testat sina brandvarnare under den senaste månaden. 17 procent svarar att de inte har testat sina brandvarnare under det senaste året, medan sex procent aldrig har testat dem över huvud taget. Tre procent av svenskarna saknar brandvarnare.

Registrera dig och få gratis sms-påminnelse

Som en hjälp att komma ihåg att testa din brandvarnare kan du anmäla dig och få en gratis SMS-påminnelse.

 

Mer information

Aktiv mot Brandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Gästrike Räddningstjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad: 2017-05-03 07.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Naturbild