Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Har du koll på din brandvarnare?

I adventstid när decembermörkret kommer tänder vi ofta och flera levande ljus. Men levande ljus kan också medföra brandfara.

Brandvarnardagen 1/12

Nordiska ministerrådet har instiftat brandvarnardagen som infaller varje år 1/12. Temadagen är till för att påminna allmänheten i norden om att testa sina brandvarnare.

Var tionde brandvarnare fungerar inte

I Sverige finns ungefär fyra miljoner brandvarnare. Uppskattningsvis var tionde, 400 000 stycken, fungerar inte – ofta på grund av ett uttjänt batteri. Den som vill vara säker på att ha en fungerande brandvarnare rekommenderas att testa den minst en gång i månaden.

-Tyvärr testar svenskarna sina brandvarnare för sällan. Varje år brinner det i uppskattningsvis 25 000 bostäder i Sverige. I många fall upptäcks dessa bränder i tid och branden kan släckas av de boende själva. Brandvarnaren är väsentlig för att bränder ska upptäckas i tid. Det är därför ett allvarligt säkerhetsproblem att var tionde brandvarnare troligen inte fungerar. Risken är att många känner en falsk trygghet, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Skulle olyckan vara framme är en brandvarnare en billig och effektiv livräddare, förutsatt att den fungerar och har ett fräscht batteri.

Aktiv mot Brand

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmärksammar varje år brandvarnardagen med kampanjen: Aktiv mot brand. Syftet är att påverka dig som privatperson, så att du har fungerande brandskyddsutrustning hemma. Men även påminna dig om att regelbundet testa din brandvarnare.

Som en hjälp att komma ihåg att testa din brandvarnare kan du anmäla dig och få en gratis SMS-påminnelse.

Anmäl dig härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information

Aktiv mot Brandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad: 2018-11-30 08.50
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Tända värmeljus