Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Här finns framtidens jobb för unga

Framtiden finns inom kommunen för många gymnasie­elever som nu funderar över sina yrkesval. Rekryteringsbehovet är mycket stort, fick deltagarna vid årets praktikdag veta.

Jag hade ingen aning om att det fanns så många olika jobb i en kommun, sade Tahir Ali Mohammadi imponerad efteråt.

Ett 70-tal gymnasieelever hade anmält sig till årets praktikdag, den andra i ordningen. Många kom med en ganska diffus bild av vad en kommun är för någonting.

Jag trodde att kommunen bara byggde hus och körde bort snö från vägarna, skrattade Tahir Ali Mohammadi efter endagspraktiken.

Då hade han både fått en lektion om vad Sandvikens kommun cirka 3 000 anställda gör och själv fått prova på att jobba med information till medborgarna.

Gott om jobb

Paradoxalt nog finns det massor av lediga jobb att söka i kommunerna samtidigt som arbetslösheten är hög, inte minst i Sandviken.

Ni är extra viktiga eftersom det nu är fler som går i pension än som lämnar gymnasieskolan. Det finns alla möjligheter för er, peppade Mia Eriksson, utbildningsledare på Lärcentrum.

Tillsammans med kommundirektören Ann-Katrin Sundelius och personalchefen Maria Östgren-Forsberg presenterade hon Sandvikens Kommun som arbetsgivare som en ingång till praktiken.

Gymnasieeleverna fick bland annat veta att det inom kommunen finns inte mindre än 370 olika yrken, att det varje år anställs cirka 500 sommarvikarier och att personalen brukar ge uttryck för att de har meningsfulla och utvecklande arbeten där de kan göra skillnad.

Gav mersmak

Efter genomgången fick gymnasieeleverna praktisera på olika arbetsplatser.

Jättekul, tyckte Raman Farhan, som tillsammans med kompisen Tahir Ali Mohammadi fick följa med informationskontorets Ingrid Palm ut och göra reportage för kommunens hemsida och sociala medier om taklagsfesten på nya centralköket.

Stolt visade de efteråt bilder som de själva tagit.

Jag hoppas få komma ut på mer praktik, sade Tahir, som hade fått mersmak.

Utvärderingen av förra året praktikdag visar att eleverna som deltog efteråt hade en positivare bild av Sandvikens Kommun som arbetsgivare och av de yrken som finns inom kommunen än de som inte var med.

Tanken är att eleverna ska få en inblick i vilka behov som finns och vad som krävs av den som vill jobba i kommunen, säger Maria Mikaelian, projektledare vid Första steget.

Ömsesidig nytta

Men viktigt är också, menar hon, att de som jobbar inom kommunen får möta ungdomar på väg in i arbetslivet och ta del av deras åsikter om vad de förväntar sig av en bra arbetsgivare.

Raman och Tahir var fulla av intryck efter endags­praktiken. Både kunde tänka sig ett jobb inom Sandvikens Kommun i framtiden. 

Jag gillar att laga mat och drömmer om att bli kock. Alternativet är att bli lärare i engelska, sade Tahir.

Min dröm är att bli polis. Annars får jag bli snickare, sade Raman.

Text: Mats Jonsson

Sidan uppdaterad: 2018-03-14 07.00
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Praktik

Tahir Ali Mohammadi och Raman Farhan tillsammans med Ingrid Palm, informationskontoret