Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Inför valborgs­mässo­afton

Nu firar vi snart vårens ankomst med valborgsmässoeldar, fyrverkeri, vårtal och körsång. Ska du göra en valborgs­mässoeld eller använda fyrverkerier finns det några saker som är viktiga att tänka på.

På Valborgsmässoafton den 30 april är det tradition att fira vårens ankomst. Här hittar du information om hur du eldar säkert på valborg samt anmäler om du ska arrangera en valborgsmässoeld.

Elda med stor försiktighet

Eldning sker alltid på eget ansvar. Eldningsplatsen ska hela tiden bevakas. Det ska finnas släckmaterial, t ex vattenkannor eller hinkar på platsen. Det är endast tillåtet att elda torrt trädgårdsavfall. Vid torr väderlek och stark vind bör du avstå från att elda.

Anmälan till räddningstjänsten

Ska du arrangera en Valborgsmässoeld anmäler du det via formulär på gastrikeraddningstjanst.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Frågor om eldning inför valborg besvaras av inre befäl, tel. 026-17 50 83 eller via e-post: inrebefal@gavle.se

Tillstånd hos polisen

Du som tänker arrangera en offentlig tillställning med valborgsmässoeld samt fyrverkeri måste söka tillstånd hos Polisen.
Mer information om tillstånd för offentlig tillställninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samt tillstånd för fyrverkerierlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Regler kring fyrverkerier

För att vi alla ska få en så trevlig valborg som möjligt, är det viktigt att känna till vilka regler som gäller för hantering av fyrverkerier.

För detaljplanelagda områden med sammanhållen bebyggelse, även byggnadsplan och stadsplan, gäller enligt de lokala ordningsföreskrifterna att fyrverkerier och andra pyrotekniska varor bara får användas på valborgsmässoafton samt därpå följande dag till kl 04.00.

Åldersgränsen för att få köpa och använda fyrverkerier är 18 år. Att köpa för att sedan lämna över pjäser till någon under 18 år är brottsligt och kan jämföras med langning av alkohol. Mer information och tips för säker hantering av fyrverkerierlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Var firas valborg?

I vår evenemangskalender kommer de platser där våren hälsas välkommen under Valborgsmässoaftonen att finnas.
Se evenemangskalendern

Saknar du något evenemang och är arrangör så kan du tipsa Sandvikens turistcenter om detta så att det kommer med i kalendern. Skicka in evenemangstips

Sidan uppdaterad: 2018-04-08 08.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Valborgsmässokase