Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00

Iransk journalist får fristad i Sandviken

Mahdieh Golroo från Iran är journalist och människorättsaktivist. Nu blir hon Sandvikens andra fristadskonstnär.

År 2016 blev Sandvikens Kommun medlem i ICORN (International Cities of Refuge Network), som organiserar placeringen av fristadskonstnärer i fristäder. Den iranska journalisten och människorättsaktivisten Mahdieh Golroo är Sandvikens andra fristadskonstnär och kommer under de närmsta två åren bo och verka som fristadsförfattare i Sandviken.

Engagerad i kvinnors rättigheter

Mahdieh Golroo, 35, har tidigare både fängslats och förbjudits att studera i Iran på grund av sitt engagemang för kvinnors rättigheter. Hon har bland annat skrivit artiklar, organiserat workshops och startat en förening för kvinnors rättigheter. Saker som gjorde att hon 2019 till slut var tvungen att fly landet.

Längtar till att äntligen få studera fritt

I Sverige kommer Mahdieh arbeta vidare med en bok om sina upplevelser, och längtar också mycket efter att äntligen få studera fritt och kunna avsluta sin utbildning. Hon hoppas längs vägen lära känna många människor och föreningar som är engagerade i kvinnors rättigheter för att kunna utbyta idéer och tankar.

Har redan hittat favoritplatser i Sandviken

Utöver längtan att äntligen få studera fritt, arbeta vidare med sin bok och lära känna nya människor så finns det också annat i Sandviken som lockar.

Miljön kring Sandviken påminner mig om hur vi brukade leva innan vi tvingades fly. Jag och min man tycker mycket om natur och friluftsliv. Nu har jag dessutom fått möjlighet att lära mig cykla, något som är förbjudet för kvinnor i Iran. Vi trivs så bra här och har redan hittat några favoritplatser, som parken och biblioteket.
Mahdieh Golroo

Sandviken - en av tjugotalet fristäder i Sverige

Fristadsprogrammet innebär att en författare, musiker, bildkonstnär, tecknare, scenkonstnär och annan konstnärligt verksam som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i kommunens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och att få arbeta fritt inom sitt konstområde.

Sandviken är en av tjugotalet fristäder i Sverige. Den första fristadskonstnären att välkomnas av kommunen var sångaren och poeten Michail Borzykin från Ryssland, som bodde i Sandviken från 2017 till 2019. I januari 2020 beslutade kommunfullmäktige att inleda en ny fristadsperiod, och med lite förseningar på grund av Covid 19 kunde Mahdieh Golroo och hennes man Vahid Lalipour äntligen ta sig till Sandviken från Turkiet, där de levt på flykt i ett år.

-Vi hoppas att Mahdieh ska känna sig hemma i Sandviken och får möjlighet att delta i vårt breda kulturliv.
Conny Grönberg, Kultur- och fritidsnämndens ordförande

Att erbjuda en fristad är ett viktigt ställningstagande för yttrandefrihet och internationell solidaritet.
Monica Jacobsson, kommunfullmäktiges ordförande

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Porträttfoto på fristadskonstnären Mahdieh Golroo