Jansasparken vinnare av Årets arkitekturpris 2019

En enhällig jury lovordar parken för sin vackra gestaltning i kombination med dess tekniska funktion: fördröjningsmagasinen under parken som motsvarar 1 400 badkar vatten och skyddar centrum mot översvämningar vid skyfall.

Jansasparken prisas av Sveriges Arkitekter/Gävle-Dala.

Juryns motivering lyder:

För framsyntheten att låta ett omfattande tekniskt projekt, helt osynligt för invånarna, få en överbyggnad i form av en vackert gestaltad park. För att med stor yrkesskicklighet lyckas förena brukstradition med modernt formspråk. Sandvikens invånare är att gratulera till sin Jansaspark.

Fantastiskt roligt att Jansasparken uppmärksammas på det här sättet. Parken är en uppskattad mötesplats och en oas i Sandvikens centrum, säger Christian Jansson, stadsträdgårdsmästare i Sandvikens Kommun.

Årlig tävling – designa blomsterfontänen i Jansasparken

Sedan Jansasparken förnyades 2015-2016 sker en årlig tävling där medborgare tävlar om att designa blomsterfontänen mitt i parken.

Tävlingen är en fortsättning på den medborgardialog som skedde under 2014. Då fick Sandvikens Kommun fick in över 1600 idéer och önskemål från medborgare om hur centrum ska smyckas och ges liv.

Fler mötesplatser, liv och rörelse

Förnyelsen av Jansasparken var en del i Plussa centrum-projektet då Sandvikens centrum byggdes om under åren 2015-2017 för fler mötesplatser, liv och rörelse.

Läs mer om förnyelsen av Jansasparken

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Vy mot Jansasparken.