Jernvallsskolan blir en F-6 skola

För att möta behovet av fler skolplatser i de yngre årskurserna, har Kunskapsnämnden idag tagit beslut om flytt av högstadiet på Jernvallsskolan. Beslutet innebär att nuvarande årskurs 7 och 8 flyttar till Björksätraskolan till hösten.

Jernvallsskolan blir istället en F-6 skola, med fler barn i de lägre åldrarna.

För de elever som går i årskurs 6 på Jernvallsskolan idag gäller samma system som för övriga sjätteklassare i kommunens F-6 skolor. Upptagningsområden och skolvalet avgör vilken högstadieskola som respektive elev kommer att gå på.

I denna situation med platsbrist innebär alla beslut utmaningar. Men det här är en flerårig lösning som garanterar att vi kan erbjuda alla barn i Sandvikens Kommun en skolplats de kommande 4-5 åren. Nu kan vi fokusera på Skolhusplanen och de beslut som den kommer att medföra, säger Lars Karlsson, ordförande i Kunskapsnämnden.

Läs mer om Skolhusplanen

All behörig personal erbjuds fortsatt arbete

All behörig personal som blir berörda erbjuds arbete på de andra skolorna.

Nu har politikerna gjort sitt val och jag hoppas att lärare nu väljer att se möjligheterna som denna förändring medför. De är de viktigaste för elevernas resultat och skolans utveckling, säger Inger Norman, skolchef.

Elevernas trygghet och lärande i fokus

Det är fullt förståeligt att både föräldrar, elever och personal känner oro inför den här förändringen. Vi ber om förståelse och förtroende för att Kunskapsförvaltningens samtliga led, från läraren som möter elever varje dag till skolledning och förvaltningsledning kommer att verkställa förändringarna med fokus på barnens trygghet och lärande. Vi kommer alla att göra vårt yttersta för att den valda lösningen blir så bra som möjligt för eleverna, säger Inger.

Vad händer nu?

I väntan på beslutet har skolvalet till förskoleklass och årskurs 7 blivit förskjutet och öppnas nu inom kort.

Utifrån Kunskapsnämndens beslut startar nu processen med att förbereda verkställandet av förändringen på respektive skola.

Vilka var alternativen och hur röstade våra förtroendevalda?

Vid sammanträdet yrkade ledamöterna på tre olika förslag:

  1. Kunskapsförvaltningens föreslagna förslag Pdf, 3.9 MB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 3.9 MB)
  2. Moderaternas inlämnade förslag med stöd av SD Pdf, 458.7 kB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 458.7 kB)
  3. Centerpartiets inlämnade förslag Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 1.2 MB)

Den slutliga omröstningen stod mellan förvaltningens förslag som fick stöd av 6 ledamöter (S, V, L) samt Moderaternas förslag med stöd av 5 ledamöter (M, SD, C).

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Hand som skriver