Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Kubprojektet i Raouls anda

Under det gångna läsåret har elever på Bessemerskolan i Sandviken jobbat med mänskliga rättigheter och mänskliga skyldigheter som deltagare i Raoul Wallenberg Academys skolprogram “Kuben”.

Projektet

Det internationella skolprojektet, som drivs av Raoul Wallenberg Academy, uppmuntrar ungdomar världen över att ta ställning för mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter. Kubmetoden består av 30 svarta kuber i stål, en för varje mänsklig rättighet. Genom metoden får skolor stöd med att arbeta strategiskt för att uppfylla skolans övergripande demokrati- och värdegrundsuppdrag samtidigt som eleverna uppmuntras att själva göra skillnad.

Kub 30 i Sandviken

Elever från flera program på Bessemerskolan har fyllt sin kub "Rätten till mänskliga rättigheter" med text och bild som eleverna själva skapat. Kuben har stått uppställd på Knutentorget i Sandviken men flyttas nu i augusti ner till Kungsträdgården för att delta i den nationella invigningen av Sveriges samtliga 30 kuber.

Som del av arbetet i år har  gymnasieelever skapat ett värderingsträd av händer och jobbat med förebilder. De har även utbildat mellanstadieelever i mänskliga rättigheter, samt arrangerat en lokal invigning av Kuben på skolan. Se elever på skolan berätta själva: SVT Nyheter länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bessemerskolan och andra skolor berättar om sitt arbete i appen "Kuben" som du hittar där du laddar ner appar.

Utställningen i Kungsträdgården

Utställningen invigs den 30 augusti kl 11:00 av artisten Oscar Zia på stora scenen. Därefter innehåller invigningsprogrammet gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström som delar ut diplom till de deltagande skolorna, Gapminder föreläser och Navid Modiri håller en workshop.

Den trettionde augusti samlas 30 kuber och över 2 900 elever och lärare från hela Sverige i Kungsträdgården för invigningen. Det blir en viktig mötesplats mellan skolor och allmänheten, samt ett ställningstagande för våra mänskliga rättigheter, säger Philip Hjalmarsson, projektledare för Kuben.

Utställningen är därefter öppen 31 augusti och 1 september kl 11-18. Under fredagen anordnar Raoul Wallenberg Academy en guidad tur i kuberna för de skolor som kommer att delta i nästa periods kubprogram som startar nu under höstterminen.

Vad kan jag göra?

Det finns över 100 saker som du kan göra för att skapa en bättre värld för oss alla:

  1. Våga säga ifrån nästa gång du hör någon använda uttryck som du tycker är rasistiska, sexistiska eller homofoba.
  2. Gå en kurs i första hjälpen så att du är beredd när någon behöver din hjälp.
  3. Berätta om Raoul Wallenbergs gärning för tre andra personer.

Vem var Raoul Wallenberg?

I slutet av andra världskriget arbetade Raoul Wallenberg som svensk diplomat på ambassaden i Budapest. Genom empati, civilkurage, mod och kreativitet räddade han tiotusentals judar undan Förintelsen. Hans vapen mot ondskan var portföljen där han förvarade skyddspass.

Den 17 januari 1945 var sista gången Raoul Wallenbergs sågs i frihet. Hans öde förblir okänt, men han lever vidare genom dem han räddade, deras barn och barnbarn. För all framtid kommer han att inspirera generation efter generation.

Mer information

Raoul Wallenberglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kubprojektetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad: 2018-08-27 07.00
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Kub nummer 30