Kulturlöftet ger alla barn rätt till kultur

Nu ska alla barn i Sandvikens kommun få rätt till kultur. I höst startar Kulturlöftet som innebär att fler barn i förskola och grundskola får skapa och uppleva teater, litteratur, film, dans och musik.

Vi i Sandvikens kommun är bra på kultur. Här finns en aktiv kulturskola, ett prisat bibliotek och ett unikt litteraturhus för barn och unga som tillsammans når många barn i förskola och skola, men inte alla. Det visar en förstudie kultur- och fritid gjorde förra året. Nu ska det bli ändring på det. Från och med i höst garanteras alla barn, från förskolans fyraåringar till grundskolans högstadieelever, en eller två kulturupplevelser eller skaparaktiviteter varje läsår. Det är en gemensam satsning från kunskapsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen.

Ett exempel är Fantasifabriken som förskolor tidigare har kunnat delta i på Kulturcentrum, men som under hösten kommer att turnera runt till förskolorna i en omarbetad variant. Linda Kastemyr och Anders Eriksson från Kulturskolan leder projektet tillsammans med Ingeborg Wasserman Westlin från Litteraturhuset Trampolin.

- Genom drama, musik, rörelse och lek vill vi inspirera till eget skapande och berättande!
Ingeborg Wasserman Westlin, Litteraturhuset Trampolin

Förutom tidigare utbud från bibliotek, kulturskola, konsthall och litteraturhus innebär Kulturlöftet några nyheter som till exempel filmvisning på biografen Grand, författarbesök och ett gemensamt litteraturprojekt för högstadiet där läsning vävs samman med digitalt musikskapande, scenografi och drama.

Även för personal i förskola och skola blir det några nyheter. I Kulturlöftet ingår fortbildning och i höst erbjuds både en heldag med fokus på filmen som språk samt en halvdag om hur man kan prata scenkonst i klassrummet.

Hela utbudet i Kulturlöftet hittar du i länken nedan:

Kulturlöftet

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se