Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Kulturpris och stipendier 2017

Poeten Carolina Thorell och gitarristen Mattias Windemo tilldelas Sandvikens kommuns kulturpris 2017. Årets stipendiater är Petter Findin, Åsa Langert, Sandvikens Scoutkår, Tomas Andersson samt Kjell Andersson och Elsie-Maria Persson.

Kultur och Fritidsnämnden delar årligen ut kulturstipendier och kulturpris till personer eller organisationer för förtjänstfulla insatser för Sandvikens kultur- och fritidsliv. Pristagaren erhåller 25 000 kronor medan stipendierna uppgår till 6 000 kronor.

Kulturpristagare – motivering

Carolina Thorell och Mattias Windemo är två kulturskapare som personifierar och förverkligar Sandvikens ambition att vara en kommun där en mångfald av estetiska uttryck ges möjligheter att växa och ta plats. Inom varsitt område är poeten Carolina Thorell och gitarristen Mattias Windemo sedan många år etablerade på en nationell kulturscen. Det är vi stolta över.
Tillsammans har de också skapat ”Kulturscen Sandviken”, en mötesplats för olika konstnärliga uttryck: poesi, litteraturuppläsningar, dans, bildkonst, och förstås musik – klassisk, jazz, folkmusik – där Carolina och Mattias är värdar och konstnärligt ansvariga, samt agerar medspelare till de gäster som bjuds in till varje möte.
Reaktionen från kritiker och publik har varit samstämmig: Fantastiskt att en mötesplats av detta slag kan finnas i Sandviken!
”Kulturscen Sandviken” bygger en bro från storstädernas kulturutbud till Sandviken, där ”Kulturscen Sandviken” blivit en oas för konst och kultur där publiken bjuds in att i dialog utforska livets stora frågor och mysterier.
Sandvikens Kommuns Kulturpris 2017 tilldelas därför CAROLINA THORELL OCH MATTIAS WINDEMO.

Kulturpistagarna överraskades

Det var under lördagens Kulturscen Sandviken som Carolina Thorell och Mattias Windemo överraskades med kulturpriset på en summa av 25 000 kronor.

Kultur- och fritidsnämnden delar även ut stipendier på 6000 kronor som i år går till:

  • Petter Findin – Musiker och verksamhetsledare, folkmusik
  • Åsa Langert – Konstnär
  • Sandvikens Scoutkår – Föreningsverksamhet
  • Tomas Andersson – Lärare och eldsjäl för ungas idrottande och träning
  • Kjell Andersson & Elsie-Marie Persson, föreningsliv/museiverksamhet (Rosenlöfs Tryckerimuseum)

Kulturpris och stipendier delas ut i anslutning till den traditionsenliga pris-middagen på Gamla Herrgården, Högbo Bruk fredag 17 november.

Bild: Carolina Thorell och Mattias Windemo med kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulf Gillström. Foto: Pamela Törn Skoglund.

Sidan uppdaterad: 2017-10-16 13.00
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Kulturpristagare 2017. Foto: Pamela Törn Skoglund