Kulturpris och stipendier 2019

Sandvikens kommuns kulturpris 2019 tilldelas konstnären Lars Westerman. Årets stipendiater är Sofi Pousette, Nedal Alsuoaf, Eric Lundkvist, Karin Nilsson, Lars Liljeblad samt Tommy Hjort och Gunnar Lundberg.

Kultur och Fritidsnämnden delar årligen ut kulturpris och kulturstipendier till personer eller organisationer för förtjänstfulla insatser för Sandvikens kultur- och fritidsliv. Kulturpristagaren får 25 000 kronor, medan stipendiaterna får 5 000 kronor vardera.

Kulturpristagare 2019 – Lars Westerman

Årets pristagare har i flera decennier haft en framstående roll i Sandvikens konst- och kulturliv.

Som bildlärare har han inspirerat och skapat möjligheter för unga talanger att öva och utveckla sina konstnärliga förmågor. Förhållningssättet kom sedan att prägla tjänstgöringen som intendent på Sandvikens Konsthall, där han under 2000-talet medverkade till att förnya och utveckla kommunens konstverksamhet.

Den återöppnade Konsthallen blev under dessa år till ett nav för såväl den konstintresserade publiken som för verksamma konstnärer i hela Gävleborgs län. De sista yrkesåren kombinerades tjänsten som intendent med uppdraget att samordna det varje påsk återkommande arrangemanget Gästrik Konst.

Genom sitt ideella engagemang i Stiftelsen Ecke Hedbergs konstnärshem i Tallbo, har han bidragit med kunskap och kompetens både i förvaltandet av den konsthistoriska samlingen och i arbetet med att göra Tallbo till en angelägen plats för lokala konstnärer och samtidskonst.

På senare år har han varit dagledig men arbetande konstnär på heltid. Hans verk återfinns i ett antal kommuner och landstings offentliga konstsamlingar, och hösten 2018 hyllades han för sin stora utställning i Konsthallen på sin gamla arbetsplats Kulturcentrum. I höst är han åter aktuell, denna gång med en utställning på Bollnäs Konsthall.

Årets kulturpristagare är

LARS WESTERMAN

Kultur- och Fritidsnämnden delar även ut stipendier på 5000 kronor som i år går till:

  • Sofi Pousette - dj, låtskrivare och liveartist.
  • Nedal Alsuoaf - skådespelare och regissör.
  • Eric Lundkvist - aktiv i Sandvikens sim- och hoppklubb som aktiv simmare och simmande tränare.
  • Karin Nilsson - författare och poet.
  • Lars Liljeblad - ordförande och drivande i att göra Kanalgården till en plats för kulturupplevelser.
  • Tommy Hjort och Gunnar Lundberg - eldsjälar i att dokumentera och tillgängliggöra Sandvikens kulturhistoria.

Kulturpris och stipendier delas ut i anslutning till den traditionsenliga prismiddagen onsdag den 13 november på Gamla Herrgården i Högbo Bruk.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se