Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Kulturpris till Jessica och Viktor för trollbindande kultur med lokal förankring

Två överraskade och glad pristagare fick söndagen 18 juli Gunvors Göranssons Kulturstiftelse Stora kulturpris 2021 efter att deras föreställning Surr i syrenbersån spelats vid Smedsgården, Sandviken.

Styrelsens motivering

Gunvor Göranssons Kulturstiftelse Stora Kulturpris på 50 000 kr tilldelas 2021 regissören Jessica Andersson och musikkompositören Viktor Ståhl som tillsammans driver JV Musik & Teater. Två lokala förmågor som brinner för att med sina historier visa var vi kommer ifrån och att lära inför framtiden av dess historia.

De berikar och ger kommuninvånare och övriga en historisk resa satt i olika sammanhang men även utifrån ett samhällsengagemang.

Det unika med Jessica och Viktor är att de gör ALLT från grunden och ALLT tillsammans, från manus, musik, regi, egentillverkat från mask till kostym, letande efter rekvisita och dekor, administration ja allt som sker runt en produktion.

Kulturen får och når så mycket mer med en lokal förankring

De har ett driv och engagemang för kultur och har trollbundit oss med sina egenproducerade föreställningar och musikkompositioner.

Jessica återvände till hemorten med Viktor 2015 och på kort tid lyckades de med hårt arbete och nätverkande etablera sig inom kulturen med sina lokalt förankrade verk och personlighetsskildringar om livet på Bruket i Högbo och Sandviken men även om hotelldrottningen och brukskåksungar. De har mellan åren 2015-2021 producerat 12 verk med totalt ca 93 föreställningar. I år har vi tagit del av ”Surr i syrenbersån” utanför Smedsgårdens Bruksmuseum!

Grattis & Lycka till!

Styrelsen Gunvor Göranssons Kulturstiftelse

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Kulturpristagarna Jessica Andersson och Viktor Ståhl.