Lotta Tonlycke får kulturpris

Gunvor Göranssons kulturstiftelses Stora Kulturpris 2019 tilldelas musikern Lotta Tonlycke. Lotta är en välkänd musikprofil i Sandviken efter alla år som kyrkomusiker och körledare.

Hon kom till Sandviken som 4-5 åring från Linköping och musik blev tidigt hennes stora intresse. Hennes lekkamrater fick snällt vänta när Lotta avbröt leken för att öva med kantor KG Forsberg. Han kom att bli både hennes vän och mentor. Det var också han som fick Lotta att fastna för orgel som sitt huvudinstrument.

Hon valde tidigt det yrke som kom att bli hennes livsval. Redan 1979 började hon som barn och ungdomsledare gick snart vidare som kantor först i Björksätra kyrka och senare i Högbo kyrka. Kyrkan har alltid varit en central plats och punkt i hennes liv inte bara som arbetsplats utan även som ledstjärna.

Otaliga är de som mött Lotta under hennes 40 år som körledare: Hon har lett körer för både barn och vuxna och glädjen att få dela sång och musik med många har varit hennes drivkraft. Nu ska hon fortsättningsvis ägna sitt engagemang åt att få ungdomar att intressera sig för kyrka och kyrkomusik. Hennes engagemang har även omfamnat ett internationellt projekt i Burkina Faso där hon och körerna arbetat med att finansiera en förskola som idag utvecklats till en hel skola. Körerna tillsammans med Lotta har besökt skolan och själva sett hur deras insatser förbättrat livet för så många barn.

– Lotta Tonlycke är en värdig mottagare av stora priset då hon är en fantastisk musiker som lyckats engagera många och på så sätt gett både unga och gamla chansen att upptäcka värdet av kultur, både som utövare och konsument, säger Monica Jacobsson, ordförande i Gunvor Göranssons kulturstiftelse.

Lotta beskrivs av sina vänner som omtänksam och som en varm själ och vänligheten själv. ”En god människa som man har haft turen att få lära känna”. Vidare är hon en positiv, oerhört lyhörd och musikalisk person. Hon brinner för människor/musik/glädje och samspel! Hon älskar att möta nya människor och fundera över, vad kan/vad vet/vad vill de och vad kan vi göra tillsammans.

Priset på 50 000 kronor kommer att delas ut den 18 augusti 18.00 i Högbo kyrka

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Porträtt Lotta Tonlycke

Lotta Tonlycke