Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Missa inte att söka bostads­tillägg om du är pensionär

Visste du att du som pensionär kan få bostadstillägg från Pensionsmyndigheten? Det är ett skattefritt tillägg som pensionärer med låg pension kan få.

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för dig som har låg pension. Du kan ansöka oavsett vilken slags bostad du har. De flesta som har bostadstillägg idag bor själva, betalar 4000 kronor eller mer för sitt boende och har sammanlagt lägre än 14 000 kronor i pension och inkomst varje månad efter skatt.

Hela din ekonomi tas med i beräkningen. För att ta reda på om du eller någon anhörig kan ha rätt till bostadstillägg kan du göra en preliminär beräkning på Pensionsmyndighetens webbplats, eller kontakta Pensionsmyndighetens kundservice eller ett servicekontor för att få hjälp att räkna ut om du kan ha rätt till bostadstillägg.

Från januari 2022 ändras beräkningen för bostadstillägget vilket innebär att fler pensionärer kan ha rätt till förmånen.

Gör en beräkning för att se om du kan ha rätt till bostadstillägg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du nära anhörig?

Du som nära anhörig till någon som inte längre själv kan ta hand om sina ekonomiska angelägenheter, kan ansöka om bostadstillägg för dennes räkning via samma hemsida.

Ansök om bostadstillägg för anhörigs räkning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer information

Bostadstillägg - Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Illustration av en pensionär framför en dator