Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Möjlighet till besök på äldreboenden under särskilda former

Många omsorgstagare på äldreboenden har inte träffat sina anhöriga på flera månader. Ett bord med en plexiglasskiva på mitten gör nu att fysiska möten blir verklighet igen.

De börjar finnas allt fler möjligheter för att minska känslan av isolering bland omsorgstagare i kommunen. En av de senaste satsningarna för att få till möten mellan anhöriga och brukare är ett bord med en plexiglasskiva monterad på mitten.

Det här är ett jättebra sätt att mötas på. Det har gått många månader sedan de äldre har haft möjlighet att träffa sina anhöriga. Det här är mycket uppskattat, säger Helene Åkerlund, enhetschef på Kremlan demensboende, där det första bordet nu testas.

Tillverkas på Högbo bruk

Besöksförbudet på kommunens äldreboenden gäller fortfarande men med vissa lättnader.
Smittskydd Gävleborg har lättat något på restriktionerna och tycker att det är okej att närstående och omsorgstagare kan träffas under ordnade former utomhus.
Därför är bordet på Kremlan placerat på innergården. Först får den anhörige gå och sätta sig vid bordet utan att gå igenom boendet. Därefter får omsorgstagaren komma och sätta sig. Personal ska alltid närvara för att säkerställa den sociala distansen och ibland vara ett språkrör åt omsorgstagare som hör dåligt.

Bordet är tillverkat på Högbo bruk. En beställning på ytterligare nio bord finns och dessa ska levereras löpande till övriga äldreboenden i kommunen, med start under vecka 24.

Fler sätt att träffas på

I och med de lättade restriktionerna har nu beslut tagits om att äldre och anhöriga även ska kunna träffas genom att omsorgstagaren står på en balkong och den anhörige nedanför.
Det ska även vara möjligt att mötas utomhus om avståndet hålls och om personal är med.
Sedan tidigare används på vissa boenden även surfplattor för att skapa möjlighet till möten med bild. Det pågår ett arbete med att ge samtliga boenden denna möjlighet.

Sidan publicerad: 2020-06-05 15.35
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Bord med plexiglas

Stig Pettersson, 94, tycker att det är underbart att få träffa sina anhöriga igen.