Nu är vår nya kommundirektör på plats i stadshuset

Han lämnade Sandviken 1986. Nu är Pär Jerfström tillbaka i sin uppväxtkommun som ny kommundirektör. Och de första veckorna har varit hektiska.

Första tiden på nya jobbet har präglats av att lära känna kommunens olika verksamheter. Pär Jerfström har besökt förvaltningar och pratat möjligheter och utmaningar med medarbetare.

Han har dessutom tillsammans med Peter Kärnström åkt vätgasbil runt i de olika kommundelarna för att bekanta sig med kommunen. Pär har ju i och för sig växt upp här men en hel del har hänt i kommunen sedan han flyttade härifrån för över 30 år sedan.

När jag är ute i kommunen möts jag hela tiden av positiva medarbetare med höga ambitioner som är ivriga att berätta om vad de håller på med, berättar Pär Jerfström.

Under de dryga 30 år som han har varit borta från Sandviken har han bland annat arbetat som major inom Försvarsmakten, skolchef i Hofors, gymnasiechef i Borlänge samt kommundirektör i Säters kommun.

"En växande kommun"

Bakom sitt nya skrivbord högst upp i stadshuset beskriver Pär Sandviken som en kommun med goda förutsättningar för att driva en bra kommun. Han syftar på skola, vård och omsorg och övriga samhällsutmaningar som en kommun kan ha.

Min känsla är att Sandviken är en växande kommun. Det finns goda möjligheter för att vara ett samhälle som är attraktivt att leva, bo och verka i, säger han och fortsätter:

Det finns en bra mix av små och stora företag, bra infrastruktur, brett fritidsutbud och en väl fungerande kommunal service.

Vilka utmaningar har då kommunen att ta tag i?

Skolresultaten, den höga arbetslösheten och segregation är tre utmaningar vi har att ta tag i. En stor utmaning är att det inte finns tillräckligt många medborgare i arbetsför ålder då vi blir allt fler som blir äldre.

Pärs roll blir nu, enligt honom själv, att utifrån utmaningarna försöka få olika funktioner att tänka tillsammans hur vi ska få bukt med de utmaningar som finns. Ett komplext men också spännande arbete, enligt honom själv.

Verkligen jättespännande. Det finns inte bara en lösning utan många. Våra arbetsformer och arbetssätt vi har i dag för att göra saker tillsammans kan utvecklas, men jag är helt övertygad om att ju högre förmåga vi har att prata med varandra och samverka desto större möjlighet har vi att gemensamt utvecklas inom ramen för vårt uppdrag.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Pär Jerfström

Pär Jerfström är tillbaka i sin uppväxtkommun som ny kommundirektör.