Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Nu drar årets stora läsprojekt igång!

Den 21 januari startar Sandvikens biblioteks stora satsning 'En svensk läsklassiker 2017'. Ebba Witt-Brattström besöker biblio­teket och berättar om Moa Martinsons klassikerroman 'Mor gifter sig' och om sitt författar­skap.

Utmaning - att läsa fyra klassiker under ett år

Det läsfrämjande projektet En svensk läsklassiker 2017 syftar till att lyfta fram och samtala kring fyra svenska klassiska romaner genom tiderna, vilket sker i olika etapper under 2017. En intressant frågeställning är givetvis om berättelserna känns aktuella än idag. Att ta sig an en klassiker kan vara som att delta i ett motionslopp. Det krävs både viljestyrka, motivation och uthållighet- därav kopplingen till idrottsföreteelsen En svensk klassiker. Nu utmanar biblioteket alla att läsa dessa fyra klassiker under ett år och delta i boksamtal kring böckerna.

De fyra klassikerna är utmärkande för sitt lysande språk och teman som är brännande aktuella idag, trots att flera av dem skrevs för mer än 50 år sedan. Klassikerna är Moa Martinsons Mor gifter sig, Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien, Vilhelm Mobergs Utvandrarna och Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken.

I slutet av förra året blev det klart att satsningen beviljats ekonomiskt stöd på sammanlagt 78 000 kr av Statens Kulturråd, Region Gävleborg och Lars Bucans Kulturstiftelse.

Uppstart i morgon

I morgon, 21 januari kl 15 är det dags för uppstarten på biblioteket. Fokus ligger på klassikerromanen Mor gifter sig av Moa Martinson från 1936. Det är en berättelse om arbetarflickan Mia och hennes öden i sekelskiftets klassamhälle.
Författare och litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström berättar om sin relation till boken och om sitt eget författarskap. Utöver det blir det "läskondis" med fika från ICA Björksätra och utdelning av boken så långt lagret räcker.

Boken finns också som e-bok och som lättläst variant att läsa eller lyssna på direkt via helgebibliotekens webbsida. Etappen avslutas onsdag 29 mars med ett öppet boksamtal på biblioteket.

Sidan uppdaterad: 2017-01-20 13.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se