Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00

Nya Tunaköket i full drift

Det nya centralköket på Tuna-området är nu i drift och producerar cirka 6 000 måltider om dagen till förskola, skola och seniorer i kommunen. 

Tunaköket togs i bruk måndag den 6 augusti och eldprovet var när skolorna startade vecka 33.

Allt har gått över förväntan, i fredags brast personalen ut i en spontan applåd. Det är ett sådant lyft för vår arbetsmiljö, säger Ethly Walfridsson, enhetschef på Servicekontoret.

Förbättrad arbetsmiljö och logistik

Byggnaden är formad efter verksamhetens dagliga flöden i produktionen. Varorna kommer in i ena änden och går ut som tillagad mat i andra änden.

Det bästa är att nu slipper personalen springa och hämta saker från olika våningsplan. Vi har väldigt bra utrustning och flöden i lokalerna. Och nu kan vi ha en normal samtalston i köket. Tidigare fick vi överrösta maskiner och springa till varandra, berättar Ethly.

Bakgrund

Det tidigare centralköket från 1969 låg på två våningsplan på Murgårdsskolan och var anpassat efter dåvarande produktionsbehov. Antalet portioner har ökat från 3 000 per dag till 6 000 om dagen i nuläget.  Tunaköket tog tre år att projektera och bygga. Kostnaden blev 42 miljoner kronor.

Fakta om verksamheten på Tunaköket

På Tunaköket arbetar 9 kockar varav 2 dietkockar, 2 ekonomibiträden, 1 terminalarbetare, 1 administratör av kostdatasystemet, 1 köksmästare och 1 enhetschef. Målet är att vara en attraktiv arbetsplats, att alltid sätta gästens behov först, att produktutveckla menyer, arbetsmetoder samt hitta nya recept och smaker samt att utnyttja ny teknik.

Produktionen i Tunaköket består av anpassade menyer till barn och äldre. I snitt lagas 4500 portioner/dag till grundskola och gymnsium, 700 portioner till förskola, 370 portioner till vård- och omsorgsboende samt 210 portioner till personer i ordinärt boende.

Fakta om byggnaden

  • Senaste tekniken i köksutrustning. Minskar energiförbrukning samt höjer och säkerställer kvalitén på maten. Möjliggör och förenklar att laga mer mat från grunden.
  • Klimatanläggning för en bättre arbetsmiljö genom jämn inomhustemperatur även på årets varmare dagar.
  • Värmeåtervinning - uppvärmningsenergi tas tillvara. Värmen som avges från köket går tillbaka in och värmer upp huset.
  • Endast LED-belysning är installerad för att spara både energi och underhållskostnad.
  • Nyckelfritt hus med passagesystem. Personalen slipper nyckelhantering och utomstående t.ex. leverantörers behörighet är styrd till utvalda delar av huset.
  • Lokalerna är byggda efter verksamhetens dagliga flöde i produktionen. Inleverens av råvaror sker på ena sidan av huset, därefter varumottagning, förvaring och tillagning för att sist packas och levereras ut på andra sidan av huset.
Tunaköket

Det nya Tunaköket

Mahyar Beigi visar maskin för att göra järpar

Köksmästare Mahyar Beigi visar en maskin för att göra järpar

Rendiskade grytor efter dagens matlagning

De stora grytorna har diskats efter förmiddagens matlagning

Visp

Visp

Packning av matportioner

Packning av matportioner

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se