Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

 Nyckelfria lås ger ökad trygghet

Sandvikens kommun har börjat införa nyckelfria inom hemtjänsten. Förändringen med denna digitala teknik innebär fördelar för såväl omsorgstagare som personal.

Omsorgsnämnden har tagit beslut om att införa nyckelfria lås inom t ex hemtjänsten i Sandvikens kommun. Nyckelfria lås har börjat införas inom delar av hemtjänsten. Bruket och stora delar av Österfärnebo tillhör de första som redan fått de digitala låsen.

Ökad säkerhet och trygghet

Syftet med införandet av nyckelfria lås är att öka säkerhet och trygghet för omsorgstagarna. Personalen behöver inte längre bära omsorgstagarens nycklar med sig. De behöver inte heller åka och hämta nycklar mellan olika besök vilket kan ge stora tidsvinster för den enskilde.

Hur det går till

Låsvredet på ytterdörren hos omsorgstagaren ersätts med ett vred som öppnas digitalt av personalen. Detta vred syns enbart från insidan av dörren. Omsorgstagaren använder nyckel som vanligt för att låsa/låsa upp sin ytterdörr.

Det digitala låset kräver en särskild behörighet i ett program som installeras på personalens arbetstelefon. Det är ett program som ingen obehörig kan komma in i.

Installation utförs av personal från kommunala fastighetsbolaget, Sandvikenhus AB (SHAB). Vredet som monteras bort från ytterdörren kommer att förvaras uppmärkt i låst lokal. När behovet upphör monterar SHAB bort det digitala vredet och sätter tillbaka det ursprungliga vredet.

Ingen extra kostnad

Det tillkommer ingen extra kostnad för omsorgstagaren. Omsorgsförvaltningen står för alla kostnader kopplat till installation och underhåll. Om någon avsiktligt skadar låset blir denne däremot ersättningsskyldig.

Sidan uppdaterad: 2017-05-03 12.30
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Nyckelfria lås