Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Nytt efterlängtat centralkök 

Nu sätts spaden i jorden för nytt centralkök med anslutande distributionscentral. De största vinsterna med ett nytt kök är förbättrad arbetsmiljö och logistik.

Det nuvarande centralköket på Murgårdsskolan är från 1969 och lämnar en hel del övrigt att önska. Lokalerna är till exempel i två plan vilket försvårar arbetet och logistiken.

Drömköket planerat under lång tid

Under 1,5 år har en arbetsgrupp planerat och kunskapat sig om hur ett modernt centralkök ska vara utformat och utrustat. Sedan 1969 har det hänt mycket inom storkök. Nu finns ny energisnål teknik för både ugnar och grytor. Det nya köket får ett genomtänkt flöde från varuintaget av råvaror till färdig mat för distribution till skolor, förskolor och omsorgsboenden.

Byggstart nytt centralkök och distributionscentral

Nu sätts spaden i jorden på Tuna-området och bygget beräknas vara klart i juni nästa år till en kostnad av 42 miljoner kronor.

Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Maria Eriksson, servicechef i Sandvikens Kommun. Främst för att vår personal får en förbättrad och genomtänkt arbetsmiljö.

Samtidigt som kommunen får ett nytt centralkök byggs också en ny distributionscentral. Sedan 2012 har denna varit placerad i Gävle och tack vare den har kommunen minskat antalet körda mil/vecka med 50 %. Från nästa år kommer alltså även den att finnas på Tuna-området.

Samverkan mellan distributionscentral och centralkök gör att vi kan förenkla många transporter och samnyttja personal över hela dagen, säger Maria. Dessutom minskar vi ytterligare antal körda mil och kan säkra hela leveranskedjan och förenkla för lokala leverantörer.

Utveckling från 1969 till nu

Från att enbart leverera varm skolmat, levereras idag kyld mat till skolor och förskolor samt varm mat till Murgårdsskolan och omsorgsboenden.

  • Antalet portioner har ökat från 3 000 till 5 000 per dag.
  • Från att tidigare ha använt en stor andel hel- och halvfabrikat, lagas idag den mesta maten från grunden. Mängden portioner utan fläskkött samt vegetarisk kost har ökat från 7 till 10 %.

För 5 år sedan skulle vi till exempel inte ens ha drömt om att laga grönsaksbiffar, pannacotta och baka bröd från grunden, säger Maria.

För att fler ska känna delaktighet i vad som serveras på tallrikarna finns matråd på alla skolor och fokusgrupper inom omsorgsboenden. Kompetensnivån i våra kök har också höjts då vi idag har många fler utbildade kockar.

Sidan uppdaterad: 2017-09-08 07.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Centralkök och Distributionscentral