Ny väg till Tuna för minskad byggtrafik i centrum

En ny skogsbilväg ska byggas för att lastbilstransporterna till Microsofts bygge på Tunaområdet inte ska behöva köras genom centrum.

Det handlar om extremt många transporter under många år, ut till Microsofts bygge på Tunaområdet. För att minska byggtrafiken genom centrala Sandviken behöver en ny väg anläggas. Att tillföra stora mängder byggtrafik till Gävlevägen, som redan i dag är hårt belastad är inte hållbart.

Skogsbilvägen kommer att gå från västra avfarten från E 16 vid Stigen och bort till Tunaområdet. På en del av sträckan finns redan i dag en väg som behöver förstärkas. På den andra delen av sträckan behöver en helt ny väg byggas som ska angöra befintliga gamla Tunavägen.

Gävlevägen har redan nått sitt kapacitetstak, så att tillföra byggtrafik under flera års tid på den är inte hållbart. En ny väg gör att vi nu kan använda den västra avfarten och inte behöver få in byggtrafiken i de centrala delarna av Sandviken, vilket är viktigt, säger Andreas Sundström, exploateringsingenjör.

Microsoft betalar vägen

Investeringskostnaden på 1 200 000 kronor samt drift och underhåll av vägen finansieras av Microsoft. Summan innefattar även förbättring av befintlig väg.

Glädjande att Microsoft till 100 procent investerar i och betalar en skogsbilväg så att alla transporter till byggområdet avlastas från Gävlevägen och Järbovägen. En god start på ett mångårigt och kreativt samarbete, säger Carl-Ewert Ohlsson, kommunalråd.

Ny väg

Röda sträcken visar var den nya skogsbilvägen ska anläggas.

Här kan du läsa mer om Microsofts bygge på Tunaområdet:

Bygglovet klart för Microsoft Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Skogsbilväg till Tunaområdet

En ny skogsbilväg ska minska lastbilstransporterna genom centrum under byggtiden av Microsofts bygge av datacenter, på Tunaområdet.