Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Om pojken och det hemmabyggda målet

Den senaste tiden har det varit många artiklar om den tragiska olycka som drabbade pojken Viktor för sex år sedan. Många hårda ord har även skickats som synpunkter till kommunens företrädare. Detta är ett försök att förklara en komplicerad process och återigen klargöra att Sandvikens Kommun kommer att ha barnfokus när den rättsliga processen är färdig.

Bakgrund

För sex år sedan lekte pojken och hans kamrater på allmän platsmark (ingen kommunal fotbollsplan) där någon placerat ett hemmabyggt fotbollsmål liggande på gräset. När de försökte resa upp målet föll det olyckligt över pojken som skadade sig.

Pojken var av sina föräldrar inte försäkrad. Däremot har Sandvikens Kommun försäkrat alla barn i kommunen via både en reseförsäkring och en så kallad olycksfallförsäkring. Vi hänvisade därför familjen till denna försäkring och han fick också 94 000 kronor av Sandvikens Kommuns försäkringsbolag.

Föräldrarna stämde sedan kommunen i pojkens namn i en civilrättslig process och krävde mer ersättning. Men de förlorade i tingsrätten. Tingsrätten bestämmer också att rättegångskostnaderna på över en halv miljon kronor skulle delas mellan parterna. Föräldrarna valde att överklaga domen till hovrätten.

Försäkring mot rättegångskostnader

Det är nu det blir komplicerat. Hade pojken haft en egen försäkring så hade den försäkringen täckt hans rättegångskostnader. Kommunen är å sin sida försäkrad så Sandvikens Kommuns del av rättegångskostnaderna behöver inte betalas av kommunmedborgarna (skattebetalarna).

Men när Sandvikens Kommun och pojken av tingsrätten ålagts att betala måste det enligt försäkringsvillkoren ske en verkställighet. Det gör att kommunens försäkringsbolaget måste kontrollera om pojken kan betala eller saknar tillgångar. I annat fall betalar inte försäkringsbolaget ut någon ersättning för rättegångskostnaderna, varken kommunens eller pojkens del.

Det är också så att kommunen inte bara kan strunta i att utnyttja sin försäkring eftersom det i så fall ekonomiskt drabbar övriga kommuninvånare. Kommunen var därför tvungen att följa med i överklagan när föräldrarna valde att överklaga tingsrättens dom. I annat fall hade kommunen riskerat att förlora ersättningen från försäkringsbolaget. Kommunen har ett ansvar att hantera skattemedel på ett ansvarsfullt sätt.

Vad händer nu?

Nu pågår två rättsprocesser. I den första i tingsrätten utreder kronofogden pojkens betalningsförmåga innan försäkringsbolaget tar ställning. Det är således inte klart att han kommer att krävas på pengar.

Den andra rättsprocessen är föräldrarnas överklagan av tingsrättens dom till hovrätten.

När de rättsliga processerna haft sin gång kommer vi, med barnets bästa i första rummet, att ta fram ett förslag till lösning.

Först när dessa förslag är klara hoppas jag att kommunens agerande slutgiltigt utvärderas och bedöms. Ingen vill medverka till att ett barn blir skuldsatt.

Odd Westby,  informationschef
Sandvikens kommun

Sidan uppdaterad: 2015-01-28 13.45
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Storsjön