Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Provtagning för tuberkulos på Bessemerskolan

Smittskydd Gävleborg har konstaterat att en person med smittsam tuberkulos har vistats på Bessemerskolan. Personen smittar inte längre. Nu kommer provtagning att göras på personer som individen har kommit i kontakt med. Risken för smitta är liten.

Provtagningen kommer att göras på ett större antal elever samt en del personal på Bessemerskolan. Berörda personer får ett brev med information om det inträffade från Smittskydd Gävleborg. Skolan förmedlar även information från Smittskydd Gävleborg till ej berörda personer på skolan, via EdWise.

Vi blev kontaktade av Smittskydd för några veckor sedan och de berättade att en person på skolan har burit på smitta. Sedan dess har de gjort en kartläggning av grupper som individen kommit i kontakt med. Nästa steg är provtagning för att säkerställa att elever och personal inte har blivit smittade. Provtagningen kommer att ske i skolans lokaler under 21-26 november, säger Eva Aronsson, rektor på Bessemerskolan.

Vad är tuberkulos?

Tuberkulos är en sjukdom som orsakas av tuberkelbakterier. Tuberkulos utvecklas långsamt och orsakar vanligen sjukdom i lungorna men kan också förorsaka sjukdom i andra delar av kroppen.

För att bli smittad av tuberkulos krävs vanligtvis nära kontakt under längre tid. Det är bara hostande personer med tuberkulos i lungorna som kan smitta. Alla som smittas av tbc blir inte sjuka. För de som insjuknar gäller att tiden från smitta till sjukdomssymtom kan vara månader till år.

Blodprov visar om man är smittad även innan man insjuknar. Behandling kan då ges till den som blivit smittad för att förhindra att sjukdom utvecklas. Det finns effektiva läkemedel mot tbc.

Läs mer om tuberkulos på 1177länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vilka är Smittskydd Gävleborg?

Smittskydd Gävleborg arbetar med att förebygga och minska risken för spridning av smittsamma sjukdomar till och mellan människor. Verksamheten regleras i smittskyddslagen.

Läs mer om Smittskydd Gävleborglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har du frågor?

Kontakta 1177 eller din hälsocentral vid frågor.

Sidan publicerad: 2019-11-15 13.17
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Ungdomar som använder mobiltelefoner.