Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Rockad i Sandvikens centrum skapar förutsättning för starkare mötesplatser

Tillsammans samarbetar biografen Roxy/Star, Sandvikens Bingo och Sandvikens Kommun för att stärka de båda mötesplatserna bingo och bio i Sandvikens centrum.

Redan för flera år sedan uppvaktades Sandvikens Kommun av Björn Wallgren, ägaren till biografen Roxy/Star, med önskemål om att hyra en lokal med förutsättningar att utveckla en tillgänglig och attraktiv bio i Sandviken.

I lokalen dit Roxy/Star flyttar låg tidigare biografen Grand som invigdes redan hösten 1936. Sandvikens Bingo flyttade in i dessa lokaler 1992. Sandvikens Kommun äger lokalen och frågade därför hyresgästen om de kunde tänka sig en annan lokal. Detta ställde sig Sandvikens Bingo positiv till under förutsättningen att de kunde erbjudas en likvärdig eller bättre lokal. Detta möjliggörs nu genom att de flyttar till Hyttgatan 19. Där låg tidigare M Women som flyttade till Feminy's lokaler i samband att Feminy's tidigare ägaren gick i pension i början av året. I denna lokal som ägs av Gästrike Fastigheter planerar bingon flytta in i september. Sandviken Bingo är en ideell förening med 24 medlemsföreningar, de flesta idrottsföreningar med ungdomsidrott.

– Bingon får med bättre lokaler ett större konkurrensmedel mot alla typer av spelsajter som finns idag där det personliga mötet som vi står för är skillnaden, säger Magnus Holst ordförande i Sandvikens Bingo och fortsätter. Vår strävan är att dela ut mer pengar till föreningslivet i Sandviken i framtiden och vår bedömning är att lokalbytet kommer att hjälpa oss där.

Istället så återställs nu gamla Grand till biograf och Roxy/Star investerar och tillför ett värde på cirka 5 miljoner kronor i ny teknik och komfort för att möta förväntningarna hos dagens och morgondagens biografbesökare.

– Den här satsningen är en förutsättning för att bion ska bli kvar i Sandviken, säger Björn Wallgren, Roxy/Star och fortsätter. Här kan vi erbjuda 5-6 meter i takhöjd, 11 meter duk, 3 salonger och förbättrad tillgänglighet för besökarna.

I samband med hyresgästbytet får Sandviken Kommun möjlighet att rusta och underhålla bygganden utan att det får negativ påverkan för hyresgäst. Bland annat kommer tak, värme, vatten, avlopp, ventilation och fasad att åtgärdas. Dessa omställningskostnader för kommunen beräknas till 15 miljoner. Därtill tillkommer hyresgästanpassningar som betalas av hyresgästen.

Plussa Centrum

Arbetet med utvecklingen av Sandvikens centrum bygger på den starka vilja om ett centrum med mer liv och rörelse som medborgarna uttryckte vid framtagningen av kommunens ”Vision 2025”. Flera steg har tagits och fler kommer att tas för att förverkliga medborgarnas önskan om ett levande centrum. De första stegen var bland annat Kulturskolans nya lokaler, utvecklingen av Kulturcentrum samt fokus på etableringsfrågor.

– Som en av många fastighetsägare i centrum fortsätter vi vårt arbete för ett attraktivt centrum, säger Erika Ågren, teknisk chef i Sandvikens Kommun och fortsätter. Det här betyder också att vi fortsätter förverkliga några av alla önskemål från medborgarna.

Byggprojektet startade hösten 2014. Då tog Sandvikens Kommun hjälp av medborgarna och över 1 600 idéer lämnades in. Åsikter om bio var bland annat dessa:

  • ”större biograf med större utbud av filmer” Kvinna, 26-39 år
  • ”En ny biosalong liknande SF-bio i en ny stor lokal, med riktig biokänsla! Björnbiografer syns varken utifrån eller känns fräscht och spännande. Jag vill slippa åka in till Gävle för en biokväll, gärna en fin restaurang bredvid eller ett populärt fik intill att kombinera sin kväll med.” Kvinna, 13-17 år
  • ”Rusta upp SF bio och gör lite nytt, visa dom bästa filmerna och marknadsför det bra! så man slipper åka in till Gävle och gå där, de flesta av oss ungdomar gör det nu tyvärr.” Kvinna, 18-25 år
  • ”Större bio.” Kvinna, 13-17 år

Byggprojektet färdigställs under 2017, invigs 2018 och har då innefattat:

  • Förnyelsen av Jansasparken
  • Skapande av Drottningtorget
  • Restaurering av Sandvikens centrums äldsta byggnad som nu är restaurangen The Church
  • Upprustning av gågatorna under och ovan jord

Bilden föreställer biografen Grand vid invigningen 1939 och affich från invigningsfilmen "Jag sjunger om kärlek" med Jan Kiepura.

Mer information

Sidan uppdaterad: 2017-05-19 13.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Bild från salongen på biografen Grand vid invigningen 1939.