Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Rysk poet och musiker får fristad i Sandviken

Mikhail Borzykin från Sankt Petersburg i Ryssland är poet, kompositör, musiker, sångare och aktivist. Nu blir han Sandvikens första fristadskonstnär.

Redan i juni 2015 beslutade kommunfullmäktige att Sandviken ska vara fristadskommun för en fristadskonstnär. 2016 blev Sandvikens Kommun medlem i ICORN (International Cities of Refuge Network), som organiserar placeringen av fristadskonstnärer i fristäder. Under hösten togs beslut om att bjuda in den person som föreslagits av en beredning, och nu finns alltså Sandvikens första fristadskonstnär, Mikhail Borzykin, på plats.

– Jag är stolt och glad över att vi kan erbjuda fristad till en konstnärligt utövande person i en tid när yttrandefriheten är under hård press, säger Monica Jacobsson, ordförande i Sandvikens kommunfullmäktige.

Mikhail Borzykin har under 32 år varit frontgestalt i rockbandet Televizor och har under hela sin karriär testat yttrandefrihetens gränser och protesterat mot ”orättvisor och grymheter i en auktoritär regim”. Efter genombrottet 1987 deltog Mikhail som artist och arrangör i många protestkonserter och miljö-, välgörenhets- och fredsfestivaler och fick flera priser för bl.a. bästa textförfattare, bästa föreställning, bästa album och för sin sociala aktivism.

– Sandviken kommun har en lång tradition av att satsa på kulturen, och här finns gott om framgångsrika författare, musiker och andra konstnärer. Vi ser att Sandviken kan erbjuda vår fristadsgäst såväl kreativa kulturella nätverk som olika arenor för framträdanden, säger Ulf Gillström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

När den ryska armén invaderade Georgien 2008 deltog Mikhail i antikrigsfestivalen ”Rock for Freedom” i Sankt Petersburg där han var nära att bli arresterad på scenen. Efter denna händelse blev Mikhail och hans band i princip avstängda från alla statskontrollerade festivaler, TV- och radiokanaler.

Vid samma tid utkom hans bok Fed up (sånger, poem, intervjuer). Boken innehöll de flesta texter som han skrivit tills dess – förutom två sånger om den aktuella situationen i Ryssland, som förläggaren valde bort. Borzykin fortsatte att skriva artiklar och essäer i oberoende media (Novaja gazeta, Echo of Moscow etc.).

2009 spelade Mikhail in albumet Deja vu där han anklagar Putins styre för att gå tillbaka till Sovjettidens ”hyckleri, tankebrottslighet, propaganda och aggression”. Sånger som ”Nail down the cellar”, ”Stay at Home” och ”Gazprombeiter” blev populära bland människor som protesterade mot Putins politik.

2012 arrangerade Mikhail Borzykin välgörenhetsfestivalen FREE PUSSY RIOT i Sankt Petersburg för att ge stöd åt kvinnorna från det ryska punkbandet och alla politiska fångar i Ryssland. Bland deltagarna fanns Televizor och flera kända ryska musiker och band och även Pussy Riot´s advokater. Mikhail Borzykins samhälls- och regimkritiska konstnärskap har under lång tid utsatts för olika nedtystningsförsök.

Sången ”Forgive us, Ukraine” från 2016 orsakade nya anklagelser och hot på grund av dess ställning mot Rysslands angrepp på Ukraina. Han har tillsammans med sitt band Televizor spelat in tolv album. Det senaste, Ihtiozaurus, släpptes i Ryssland 2016.

– Jag sökte fristad för att kunna fördjupa mig i skapandet av poesi och musik utan att riskera hot, trakasserier och censur, säger Mikhail Borzykin. Under tiden i Sandviken hoppas jag också att jag kan göra uppläsningar och konserter och vill gärna samarbeta med svenska musiker och författare.

Läs mer om Fristadsförfattare på sandviken.se/fristad

Sidan uppdaterad: 2017-04-21 12.00
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se