Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00

Sandviken i framkant när det gäller vätgas

Sandviken är den kommun som kommit längst i utbyggnaden av både laddinfrastruktur och tankstationer för vätgas. Men hela landet ligger efter i utvecklingen.

Det är tidningen Elbilen (elbilen.org) som har besökt Sandviken och träffat vätgaspionjärerna Anders Lundell, Sandviken Pure Power, Mats W Lundberg, Sandvik och Mikael Palm på Sandviken Energi och pratat vätgas.

Sandviken ligger i framkant men Sverige är vid sidan av Storbritannien det enda land som inte skrivit på ett samarbetsavtal (icke bindande) kring vätgas i Europa. Energimyndigheten är direkt skeptiska till tekniken och de få tankstationer som finns uppsatta i dag i Sverige (4) är finansierade av EU.

Vi jobbar som en helhet, med Sandvik, elbolaget och kommunen mot samma mål. Vi vill lyfta alla tekniker. Vi har stött på det här med att man ställer ett energislag mot ett annat. Det gillar inte vi, säger Anders Lundell.

Sandviken är i dag den kommun som har flest vätgasbilar, hela 14 stycken rullar på gatorna .De flesta är Hyundais ix35 FCEV. Nästa vätgasbil som kommer till Sverige blir Hyundais Nexo. Men vi missar två modeller (från Mercedes och Honda) eftersom det finns så få mackar i Sverige, endast fyra stycken.

Här kan du läsa hela reportaget Pdf, 635.5 kB. (Pdf, 635.5 kB) (pdf)

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Bild som tankas med vätgas