Sandviken i spetsen när Sverige rekryterar sköterskor från Kina

Sverige behöver fler sjuksköterskor. Kina vill utveckla äldreomsorgen. Sandvikens kommun går nu i spetsen för ett samarbete där båda kan bli vinnare.

I ett första steg ska fyra blivande sköterskor från Kina i sommar arbeta och utbilda sig inom Sandvikens äldreomsorg. Bristen på sjuksköterskor är på sina håll redan i dag akut. Med en åldrande befolkning är risken uppenbar att problemet bara kommer att förvärras. En av flera lösningar kan vara att rekrytera svenskutbildade sköterskor från Kina.

Det handlar inte om att importera billig arbetskraft, utan om en ömsesidig samverkan där Kina får kunskap och Sverige bredare rekryteringsbas av sköterskor om allt faller väl ut, säger Anette Wikblom, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen.

Särskilt utvald

Efter att ha uppmärksammats som en ovanligt framåt kommun inom den tekniska utvecklingen av äldreomsorgen fick Sandviken tillsammans med några andra särskilt utvalda chansen att vara med i ett svensk-kinesiskt utvecklingsprojekt. Ett långsiktigt projekt som går ut att förbereda kinesiska sjuksköterskor för arbete i Sverige.

Efter två år förberedelsearbete ska den första gruppen studenter med ett år kvar till examen komma till Sverige nu i sommar för en kombination av arbete och studier.

Längre fram är det meningen att kinesiska sjuksköterskor som utbildats av svenska lärare, och som pluggat vårdsvenska, ska kunna få svensk sköterskelegitimation och bli anställningsbara.

Toppstudenter

Sommarens fyra pionjärer ska arbeta som undersköterskor i Sandviken med anställning inom sjuksköterskeorganisationen och med placering på två äldreboenden.

Anette Wikblom och mas-sköterskan (medicinskt ansvarig sjuksköterska) Karin Lindqvist träffade studenterna när de nyligen var över till Kina för att göra studiebesök på några av de universitet som utbildar sjuksköterskor.

Det är ambitiösa toppstudenter som har chansen att bli spjutspetsar i Kinas utveckling av vården och omsorgen där de ser Sverige som en förebild. De talade skaplig svenska och såg fram emot att få komma hit till oss och se hur vi arbetar, berättar Anette Wikblom.

Anette Wikblom

"Ett erbjudande man inte tackar nej till. Jag kan inte se att vi riskerar någonting", säger förvaltningschefen Anette Wiklblom.

Blir det inte väldigt dyrt att anställa personal från Kina?

De som kommer hit i sommar får ingångslön för undersköterskor, 22 000 kronor i månaden. De kostar med andra ord som en nyexaminerad svensk undersköterska. Resan till och från Sverige belastar inte oss.

Kan ni garantera patientsäkerheten?

Ja, de ska jobba vid sidan av sjuksköterskor. Dessutom ska både en av deras egna lärare och mas-sköterskan hjälpa till med inslussningen. Det blir som en praktikperiod där vi får se om det här är möjligt och har bäring på framtiden. Men det finns ingenting som tyder på att de inte har en gedigen utbildning. Tvärtom blev vi imponerade av det vi såg på universiteten vi besökte.

Klarar de här kvinnorna av att kommunicera och medicinera på svenska?

Det återstår att se hur de klarar språket. De kommunicerade med mig på svenska och vi förstod varandra. Men de ska gå parallellt med sjuksköterskor och kommer inte att lämnas ensamma. Innan vi eventuellt lämnar över en del av ansvaret måste vi vara väldigt trygga med att de klarar av det.

Varför leda utvecklingen och inte låta andra gå före och göra misstagen?

Därför att Sandviken är en i sammanhanget liten kommun. För att få ta del av positiva effekter tror jag att vi måste vara med från början, knyta kontakter och synas. Väntar vi försvinner vi i mängden.

Om det på ett eller annat sätt inte fungerar då?

Får man ett sådant här erbjudande finns det ingen anledning att tveka. Det finns stora vinster att göra. Om det inte går bra är det inte någon större skada skedd. Jag kan inte se att vi riskerar någonting.

Vilken reaktion har ni fått från politikerna i omsorgsnämnden som representerar medborgarna?

Vi har väldigt bra uppbackning av ordförande Robert Sten och övriga ledamöter i nämnden. De uppmuntrar oss ständigt att vara modiga och framåt. Det är skönt att känna det stödet.

Fakta Kinasamarbete

  • Projektet som Sandviken blivit utvald att delta i kallas ”China-Sweden joint nurse development”.
  • Det går ut på att undersöka möjligheterna att rekrytera specialutbildade sjuksköterskor från Kina till Sverige så att Sverige får fler sköterskor och Kina kompetensutveckling.
  • Företaget Minnovation är projektansvarigt och arbetar på uppdrag av Fesco, Kinajätte inom bemanning och rekrytering.
  • I Sverige är projektet uppmärksammat av kommunernas och vårdföretagens Användarföreningen och halvstatliga stiftelsen Swecare med koppling till socialdepartementet. Högskolan i Gävle är också engagerad.
  • Sandviken är tillsammans med Malmö stad och stiftelsen Ersta-Sköndal utvald att ta emot den första lilla gruppen sköterskestudenter som kommer till Sverige i sommar för arbete och utbildning.
  • Socialstyrelsen har godkänt att studenterna får arbeta som undersköterskor med möjlighet att få viss delegation.
  • Planen är att volymen nationellt ska utökas till 200 studenter 2020 för att därefter anpassas till behovet.
  • Efter examen är det meningen att svenskutbildade kinesiska sjuksköterskor ska kunna arbeta inom äldreomsorgen i Sverige med svensk sköterskelegitimation.

Läs även:

Roboten som gör duschstunden mer privat - snart i Sandviken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sandviken med och utvecklar framtidens larmsystem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tryggare hemtjänst med nyckelfria lås Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Sköterskor från Kina

Medicinskkt ansvariga sköterskan Karin Lindqvist tillsammans med de svenskutbildade kinesiska sköterskestudenterna.