Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Sandvikens Kommun är med i Lilla Ekomatsligan

Ekomatsligan är en ranking av landets kommuner, landsting och regioner avseende ekologiska inköp. Ekomatcentrum samlar varje år in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet och ekologisk mat i synnerhet utvecklas.

Statistiken dokumenteras och offentliggörs i en årlig rapport, i år kallad Lilla Ekomatsligan. Sandvikens Kommun är medlemmar i Ekomatcentrum.

Varje år arrangeras en diplomeringsceremoni för de kommuner, landsting och regioner som klassat sig i Ekomatsligan och Sandviken är med.

Servicekontoret ansvarar för all tillagning av mat på förskolor, skolor och äldreboenden i Sandvikens Kommun. I år uppnådde kommunen 31% ekologiska livsmedel. Flera av kommunens förskolor har över 40%. Det tre nivåer som premieras, Grönt (25%), Silver (50%) och Guld (75%). Extra kul är att en förskola placerade sig på Silvernivå, Solgårdens förskola. Grattis!

Vi når upp till Silvernivå och har en liten bit kvar till guld, fantastiskt kul, säger Josefin Eliasson Enhetschef, Servicekontoret.

Målet i Sandvikens Kommun är 35% ekologiska livsmedel 2018 och 2017 var målet 30%. Statistiken visar att köken ligger högre än målet på flera förskolor. I livsmedelsavtalet finns idag fler ekologiska livsmedel än tidigare, bland annat ekologisk mjölk, filmjölk, fisk, köttfärs, frukt, pasta, vetemjöl, konserver, ketchup, grönsaker, potatis, russin, pannkaka mm.

Vi är stolta över våra kockar som kan servera sina gäster så hög andel ekologiska livsmedel, och ändå hålla sina ekonomiska mål, säger kostekonom Hanna Bång.

Mer information

Ekomatcentrum är en ideell förening med syfte att verka för en bättre miljö och hållbar produktion av livsmedel på lång och kort sikt. Föreningen verkar genom att sprida information om miljö, klimat och ekologiska produkter och bidrar därmed till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel.

Hanna Bång
Kostekonom/enhetschef Servicekontoret, Sandvikens Kommun
026-24 16 99

Maria Eriksson
Servicechef Servicekontoret, Sandvikens Kommun
026-24 12 17

Sidan uppdaterad: 2018-10-30 13.19
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Grönsaker