Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Sandvikens kommun överträffar regeringens bredbandsmål 2020

Sandvikens kommun har uppnått en bredbandsutbyggnad som täcker 97 procent av hushållen inom kommunen. I regeringens bredbandsstrategi är målet att man 2020 ska uppnå 95 procents täckning.

Det här innebär att Sandviken hamnar på en tredjeplats i länet när det gäller utbyggnad, tätt efter Bollnäs och Gävle som ligger några hundradelar före.

Sandvikens kommun har under åren 2014–2020 arbetat strukturerat för en fortsatt utbyggnad av bredbandsinfrastrukturen i hela kommunen.
Tillsammans med kommunens stadsnät, Sandnet, så har utbyggnaden på landsbygden prioriterats.

Post och Telestyrelsen mäter varje år tillgången till bredband i landet. I den senaste mätningen som avser oktober 2020 så har Sandviken nått en utbyggnad på 97,38 %. där målet i regeringens bredbandsstrategi för 2020 är 95 %.

Det är framförallt satsningen på utbyggnad på landsbygden som har gett detta resultat. När mätningarna för detta mål startade 2017, så hade landsbygden en täckning på 10 % och 2020 så är motsvarande siffra 80 %.

Det är mycket glädjande att Sandviken har nått så långt i bredbandsutbyggnaden. I dessa tider när behovet av hemarbete och distansarbete i skolan ökar så visar det på vikten av att ha bra och stabila bredbandsuppkopplingar oavsett var man bor inom kommunen, säger Peter Kärnström, Kommunstyrelsens ordförande i en kommentar.

Nu satsar Sandvikens kommun tillsammans med vårt stadsnät Sandnet vidare för att nå även dom sista procenten, så att alla hushåll och företag ska kunna ha tillgång till en fast bredbandsuppkoppling enligt regeringens mål 2025.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Händer som skriver på en dator