Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Sandvikens kommun satsar på Movexum

Syftet med satsningen är att stödja framkomsten av fler hållbara och internationellt konkurrenskraftiga tillväxtföretag.

Kommunstyrelsen i Sandviken beslutade i tisdags den 4 att stödja den regionala inkubatorn Movexum med finansiering om 500 000kr/år under 4 år. Därutöver vill Sandviken vara en aktiv och engagerad part i att utveckla verksamheten. Syftet är att stödja framkomsten av fler hållbara och internationellt konkurrenskraftiga tillväxtföretag. Inkubatorns metod att vässa företagsidéer med stor potential på marknaden bidrar till att lösa samhälls­utmaningar och ökar Sandvikens attraktionskraft av kompetens.

"Genom en aktiv nischad inkubator med fysisk placering i Sandviken har kommunen ett verktyg som underlättar framkomsten av hållbara och globalt konkurrenskraftiga företag", säger Peter Kärnström, Kommunstyrelsens ordförande.

"Medverkan i den regionala inkubatorn stämmer väl med kommunens ambition att tillhandahålla en fullvärdig science park – där inkubatorfunktion är en avgörande byggsten. Vi vill bygga ett effektivt och bra samarbete som lockar människor med spännande idéer som kan utvecklas till tillväxtföretag. Vår science park Sandbacka Park är en utmärkt plattform och miljö för detta", säger Ulrika Malmkvist, Utvecklingschef Sandbacka Park.

stärka den regionala inkubatorverksamheten

Sandvikens kommun har under våren 2016 aktivt deltagit i en arbetsgrupp som Region Gävleborg initierat i syfte att stärka och utveckla den regionala inkubatorverksamheten. Förutom långsiktig finansiering behövs ett mer tydligt ägande och tydligare styrning, konkretiserade mål, ökat inflöde av idéer genom stärkt koppling till andra aktörer, högre innovationshöjd, tydliggörande av inkubatorns roll och fokusering på kärnuppdraget.

Målet är att skapa en regional struktur för inkubatorn, där Region Gävleborg tar ansvar som ägare och där inkubatorn har fyra fysiska placeringar i länet: Hudiksvall, Söderhamn, Gävle och Sandviken. Tanken är dessutom att varje nod upparbetar unik kompetens, som för Sandviken är materialteknik och industriell IT. Dessa områden är två av de spetskompetenser som identifierats och utvecklas i satsningar som Sandbacka Park, FindIT och Triple Steelix.

Medfinansieringen upprättas genom särskilda medfinansieringsavtal. Förslaget innebär att kommunen deltar i valberedningen med rätt att nominera en styrelseledamot, samt får en affärscoach på plats i den lokala innovationsmiljön.

Mer information

Sandbacka Parklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad: 2016-10-06 13.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Naturbild