Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Sandvikens Kommuns kulturpristagare och stipendiater

Årets kulturpris tilldelas Åke Björänge och till kulturstipendiater utses Sara Norrback Carlsson, Göte Andersson, Anna Skoglund, Kristina Lundström och Stig Sjödin Sällskapet.

Kultur och Fritidsnämnden i Sandvikens kommun delar årligen ut kulturstipendier och kulturpris till personer eller organisationer för förtjänstfulla insatser för Sandvikens kultur- och fritidsliv. Pristagaren erhåller 25 000 kronor medan stipendiaterna vardera får 6 000 kronor.

Kulturpris och stipendier delas ut i anslutning till den traditionsenliga prismiddagen på Gamla Herrgården, Högbo Bruk onsdag 21 november.

Årets Kulturpris tilldelas Åke Björänge, musikalisk ledare för Sandviken Big Band och tidigare festivalgeneral för Bangen Jazz & Blues.

Kulturpris – motivering

Årets pristagare är en ursandvikare, född och uppvuxen på Storgatan i Sandviken. Han började spela trumpet i den kommunala musikskolan vid 12 års ålder, och om orsaken till att det blev trumpet har han själv sagt ”det var populärt och Arne Lamberth var stor då”.

Redan som 15-åring startade han sitt första band. Senare utbildade han sig till musiklärare, och 1976 började han undervisa Sandvikens unga talanger.

Sedan dess har han varit en centralgestalt i Sandvikens musikliv, inte minst som musikalisk ledare för Sandviken Big Band sedan 1989. Under 22 år ansvarade han också för jazzfestivalen Bangen och utan honom hade vi inte haft en av Sveriges bästa jazzfestivaler i Sandviken.

Man kan konstatera att vi sandvikare och många andra har honom att tacka för att vi fått möjlighet att uppleva Alice Babs, Povel Ramel, Ray Brown, Blood, Sweat & Tears och många andra nationella och internationella storheter i Sandviken.

Inom kort ger han sig ut på en omfattande Sverigeturné med Jill Johnson och Sandviken Big Band.

Årets kulturpristagare är: Åke Björänge

Stipendiater

Årets stipendiater är

  • Sara Norrback Carlsson, sång
  • Göte Andersson, folkmusikarrangör
  • Anna Skoglund, kassör för Sandviken Budo & Kampsportklubb
  • Kristina Lundström, Friluftsfrämjandet Sandviken
  • Stig Sjödin Sällskapet

Sidan publicerad: 2018-10-17 15.21
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Höstblommor