Sandvikens stadskärna växer mest i Sverige

Sandvikens stadskärna har vuxit mest av alla städer i hela Sverige sett till hur mycket besökare spenderar. Omsättningen har vuxit med 11,5 procent sedan förra året. Det är dubbelt så mycket som stadskärnan på andra plats.

Jättekul, det här är ett kvitto på att vi har en positiv utveckling i Sandviken, säger Niklas Bergström, handelsutvecklare på Sandvikens kommun.

En kartläggning visar att Sandvikens stadskärna är den som ökat mest bland kommuner under 50 000 invånare i hela landet. I 2018 års undersökning hade Sandviken en 7:e plats.

Resultatet innefattar den sammanlagda omsättningsutvecklingen för detaljhandel, caféer, restauranger, frisörer/hudvård, hotell med mera.

Ett samhälle med framtidstro behöver ett starkt centrum. Samtidigt är ambitionen att bli än starkare. Vårt lag består av alla våra invånare som ambassadörer, tillsammans med ett starkt näringsliv. Vi vill göra varandra bättre, säger Carl-Ewert Ohlsson, kommunalråd i Sandvikens kommun.

Många stora satsningar för att Plussa centrum

Det har gjorts massor av stora satsningar av både kommunen och privata aktörer för att lyfta centrum. Det här pekar mot att det ger resultat och att vi är på god väg att vända utvecklingen, säger Niklas.

I arbetet med kommunens ”Vision 2025” höjdes många röster från medborgare för mer liv och rörelse i centrum. Sedan visionen togs fram 2009 har kommunen genomfört många satsningar:

  • Rust av lokalerna för Grand, Sandvikens nya biograf som öppnade oktober 2018
  • Plussa Centrum-projektet 2014-2017 med renovering av gågatorna, förnyelse av Jansasparken, skapande av Drottningtorget och renovering av fastigheten The Church
  • Kulturskolans nya lokaler och utvecklingen av Kulturcentrum som invigdes december 2012
  • Fokus på etableringsfrågor, bland annat genom att anställa en handelsutvecklare till kommunens näringslivskontor

Det har även skett många viktiga satsningar som skapar mer liv och rörelse i centrum av privata aktörer, bland annat:

  • Etablering av Rapatac aktivitetshus som öppnade september 2019
  • Espresso House som öppnade maj 2019
  • Tempo som öppnade december 2017

Läs mer om kartläggningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Sandvikens centrum under julskyltningen 2018.