Sandviken växer – flera nya bostäder byggs

Sandviken växer och utvecklas just nu i snabb takt. Kvarteret Dalkarlen är ett av flera exempel på att det pågår många spännande bostadssatsningar i kommunen.

Nu har det första officiella spadtaget tagits för 32 nya bostadsrätter i kvarteret Dalkarlen i centrala Sandviken.

Det är fantastiskt roligt att det byggs. Ska vi kunna utvecklas som vi vill så måste människor ha någonstans att bo, säger Kerstin Almén, S, kommunalråd i Sandvikens kommun.

I kvarteret Dalkarlen, som är ett bra exempel på framtidens Sandviken, kommer det att läggas omsorg på boendekvaliteten med bland annat golvvärme och inglasade balkonger som standard. Husen byggs klimatsmart med miljöanpassade material. Hållbart byggande är inte bara bra för miljön, det ger också lägre energikostnader för de boende. Inflyttning är planerad till våren 2020.

Det ska vara ett enkelt boende som är lite mer inriktat mot en äldre befolkning. Lägenheterna är lite mindre, mellan 54-74 kvadrat. Man ska kunna sälja villan och ha ett enkelt boende centralt i Sandviken, Säger Cecilia Cederloo, vd på Prenova Bygg och projektutveckling, som bygger Kvarteret Dalkarlen.

Olika typer av boende behövs

Förutom kvarteret Dalkarlen så byggs det 22 nya bostadsrätter vid Kyssbron mellan centrum och Stadsparken. Där är inflyttning planerad under första delen av 2019.

På Dalbacken 21 planeras 39 lägenheter i tre nya våningar ovanpå en galleria.

På Björkgatan planeras ett trygghetsboende med 16 lägenheter.

Det finns även planer på tre friköpta radhus mellan Kanalgränd och Götgatan.

Området Kyrkåsen är sedan tidigare utpekat i översiktsplanen för Sandvikens kommun som lämplig för bostäder.

Vid Säljan pågår försäljning av 27 strandnära villatomter.

Kvarteret Dalkarlen

Vy över innergård och bostadsrätter i kvarteret Dalkarlen. Bild: Prenova

I Kungsgården har en ny detaljplan tagits fram med syfte att skapa möjlighet till bostäder inom de befintliga byggnaderna Lagmansgården och Sockenstugan, båda med kulturhistoriskt högt värde.

Sandvikenhus bygger 34 lägenheter i trygghetsboende på Sveavägen i direkt närhet till Stadsparken, med planerad inflyttning sommaren 2020. Bostadsbolaget har också färdigställt 20 lägenheter i två hyreshus nära idrottsplatsen i Järbo.

I Björksätra, på Kantarellen 3, finns planer på att bygga radhus/parhus. Man tittar även på att bygga i fler kommundelar.

Just nu står närmare 21 000 personer i bostadskö hos Sandvikenhus. För att försöka beta av kön pågår ett kontinuerligt arbete med att göra om lokaler som inte används till lägenheter. Det finns också planer på ungdomslägenheter i Norrsätra.

Mixen är viktigast när det byggs för att få ett bra samhälle. Då får vi flyttkedjorna som vi vill ha. Ett blandat boende i en stad med hyresrätter, bostadsrätter och villor är det önskvärda, säger Kerstin Almén.

Kvarteret Dalkarlen första spadtaget

Nu är spaden satt i marken för bygget av 32 nya bostadsrätter i kvarteret Dalkarlen. Inflyttningen är planerad till våren 2020.

Sidan uppdaterad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Kvarteret Dalkarlen

Bostadsrättshuset i Kvarteret Dalkarlen från innergården. Bild: Prenova