Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Semester med ett konstprojekt

Under konstprojektet ”Kom till Byn” tog konstnärsduon [krig] med sig tre personer till platser de aldrig tidigare besökt i Gävleborg. Syftet med projektet var att ge en annan bild av landsbygden än som en tom plats där inget finns att göra. Resultatet finns nu att ta del av och som beskrivs som en "alternativ, social och upplevelsebaserad turistguide".

Förslag på alternativa upplevelser

Konstprojektet ”Kom till Byn” genomfördes i tre kommuner i Gävleborg 2016. Projektet drevs av konstnärsduon [krig] som ville uppmärksamma frågor och diskussioner om de olika orters och platsers identitet, värde och framtidsutsikter.
En person som aldrig besökt platsen förut, bjöds in till att följa med på en resa som fylldes med aktiviteter som de boende själva föreslagit att besökaren borde pröva på eller se. Istället för att den inbjudne gästen fick besöka de redan kända besöksmålen, uppmanades ortsborna att lämna egna förslag på vad de tyckte besökaren borde se; förslag som kunde vara kopplade till dem själva, platsens unika historia eller deras dagliga liv.

Resorna ägde rum under sommaren 2016 och de platser som besöktes var Gysinge och Österfärnebo, Hofors kommun samt Ovanåkers kommun. Resornas huvudpersoner hade alla svarat på de annonser om en ”Semester med ett konstprojekt” som konstnärerna gick ut med innan sommaren. Tillsammans med konstnärerna tillbringade besökarna 4-5 dagar i kommunerna och fick där träffa personer som berättade om saker de själva uppskattade med sin hemort. Samtal och diskussioner om orten, samtiden och dåtiden uppstod under resans gång. En motvikt mot berättelsen om landsbygdens dystra framtid som en tom plats där inget finns att göra. 

Projektet hade en utgångspunkt i att platserna skapas tillsammans av de människor som bor där och att betrakta platsen som en öppen process som ständigt skapas gemensamt, både av ortsbor och av besökare. Resorna visar också på mångfalden av kultur, upplevelser och engagemang som finns på landsbygderna.

Jag visste ingenting om vad som väntade mig när jag steg av bussen. Jag kommer ihåg att jag fått instruktioner om att ha med mig oömma kläder. Jag funderade mycket kring att jag ville bidra med någonting till resan, så jag hade packat min väska med kläder som jag gjort själv. Snart hamnade jag i massor av oväntade situationer som jag inte skulle sökt mig till i vanliga fall.

Resenären Johan Lundin om resan i Österfärnebo och Gysinge.

Följ reseskildringarna

Nu finns tre reseskildringar i ljud och bild publicerade på projektets hemsida. Där kan man följa resenärerna Johan, Saga och Johans upplevelser och höra berättelser som de själva fick höra under resan.

Klicka på länken nedan för att komma till projektets hemsida:

Kom till bynlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Under projektets gång växte insikten om att varje plats där någon bor, varje liten by är ett centrum. Varje centrum har sin berättelse och är mittplatsen för sammanhanget som finns där. Det finns alltid något som är längre bort, men det är nödvändigtvis inte periferi.

Projektet har producerats av Konstfrämjandet Gävleborg och fungerat som en kontaktstartande uppstart av distriktet.

Sidan uppdaterad: 2017-09-12 13.00
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Kom till byn