Skolelever till online-hack med bidrag från Microsoft

Med stöd av Microsoft inspirerar den ideella föreningen Kodcentrum till digitalt skapande med programmering. Det sker genom online-aktiviteter för elever och lärare i Sandviken och Gävle.

Som ett spännande avslut på terminen bjuds alla elever på mellanstadiet i Sandviken och Gävle till online-hack som hålls av Kodcentrum. Först deltar kommunens mellanstadielärare på webbinarier som en förberedelse till när Kodcentrum introducerar programmering i deras klassrum. Både hackathon och webbinarium genomförs digitalt på grund av rådande situation.

Det ska bli väldigt spännande att få delta med våra elever och lärare i de här eventen. Extra roligt att vi kan genomföra det samtidigt i Sandviken och Gävle. Enligt skolans styrdokument ska alla elever få möjligheten att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. Rådande situation belyser verkligen vikten av att den kunskapen är angelägen. Jag ser fram mot att få se vad eleverna kommer att skapa under de här barnhacken, säger Kristina Johansson, kvalitetsutvecklare Nästa Generations Lärande, Sandvikens Kommun.

Eleverna lär sig programmera

Kodcentrums pedagog och deras programmerande volontärer leder hacken. Eleverna får veta vad programmering är och används till, varför det är viktigt och roligt att lära sig. Sen får de själva komma igång med egen programmering i Scratch.

Under och efter hacken har eleverna möjlighet att ställa frågor och få stöd direkt av Kodcentrums volontärer via en chatt. Teman som bjuds på är ”Skapa digitala berättelser och spel” samt ”Min robot – gå från idé till prototyp i Scratch”.

Här hittar du mer information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Webbinarium för lärare

För att inspirera lärarna och öka deras kompetens erbjuds de webbinarium där de får konkreta tips för att jobba med programmering och digitalt skapande i klassrummen.

Tillsammans med Kodcentrums pedagoger får de prova på datalogiska lekar, idéövningar och blockprogrammering i Scratch. De får även en introduktion till lektionsmaterialet Koda i skolan som baseras på uppdrag från IT-företag på teman som rymden, robotar och AI, digitalt berättande och spel där allt är kopplat till läroplanen.

Vi är jätteglada över möjligheten att få bidra till arbetet med programmering och digitalt skapande i skolorna i Sandviken och Gävle. Genom samverkan med kommuner och näringsliv kan vi tillsammans ge fler barn möjligheten att upptäcka den digitala världen samtidigt som vi bidrar till att säkra Sveriges framtida kompetensförsörjning, säger Disa Jernudd, Generalsekreterare på Kodcentrum.

"Skapar möjligheter för individer och företag i Sandviken"

Microsoft är stolta över att samarbeta med Kodcentrum i arbetet med att introducera och inspirera lärare och elever i Sandviken och Gävle till programmering och digitalt skapande. Initiativ av det här slaget är en viktig del i vårt arbete med lokalsamhället för att bland annat skapa nya möjligheter för individer och företag i Sandviken och Gävle, säger Therese Treutiger, vice vd på Microsoft Sverige.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Elev vid dator