Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Sportbiblioteket blir Fritidsbanken

I somras invigdes Sportbiblioteket i Sandviken. Nu byter verksamheten namn till Fritidsbanken och blir del av ett nationellt koncept som finns på ett trettiotal orter i landet.

På Sportbiblioteket, som ligger i Kulturcentrum i Sandviken, kan man gratis låna sport- och fritidsutrustning. Det kommer man att kunna göra även fortsättningsvis, men nu under det nya namnet Fritidsbanken.

Fritidsbanken startade i den lilla orten Deje i Värmland 2013 och var först i landet med att låna ut sportprylar gratis i organiserad form. Nu finns man på ett trettiotal orter och antalet växer ständigt.

Anledningen till att vi byter namn är att vi kommer att ingå i ett nationellt nätverk där man hjälps åt över kommungränserna. Vi ser en stor fördel i att kunna fortsätta att utveckla verksamheten ihop med andra istället för på egen hand.

Erik Vilhelmsson, fritidssamordnare, Kultur- och fritidsenheten


Sedan 2016 ingår Fritidsbanken i en satsning från Riksidrottsförbundet och visionen är att det ska finnas minst en Fritidsbank i varje svensk kommun. Just nu ligger den närmaste i Sala, men intresset är stort från andra kommuner i Gävleborg.

– Ja, vi har en dialog med flera kommuner, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken. Att vi får en Fritidsbank i Sandviken betyder väldigt mycket, inte minst för att de redan har en så fin verksamhet.

Fritidsbanken involverar och engagerar många som tillsammans med Kultur och fritid vill arbeta för en bra sak. Därför bildas nu en referensgrupp bestående av representanter från idrottsföreningar, Rädda barnen, Göranssonska Stiftelserna och Gävleborgs Idrottsförbund till Sandvikenhus, Arbetslivsförvaltningen och Kunskapsförvaltningen.

Tomas Andersson är idrottslärare på Murgårdsskolan och nyligen nominerad till Årets Peppare. Han är en av personerna som ingår i referensgruppen.

– Jag brinner för att få barn och ungdomar att röra sig mer. Fritidsbanken är ett utmärkt verktyg för det då det sänker trösklarna till spontanidrott, säger han.

Även om Sportbiblioteket funnits i snart ett år är man angelägna om att få in mer utrustning.

– Absolut! säger Erik Vilhelmsson bestämt. Nu när våren kommer brukar många städa förrådet. Vi tar tacksamt emot alla slags sport- och fritidsprylar, både för vinter- och sommaraktiviteter. Ju mer vi får in desto bättre är det för invånarna i Sandviken.

I länken under kan du läsa mer om Fritidsbanken Sandviken, hur du lånar och även hur du går tillväga om du vill skänka sportprylar:

Fritidsbanken

Sidan uppdaterad: 2017-03-22 07.00
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se