Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Stig Sjödins ungdoms­pris 2017

Nu är det dags för dig som gillar att skriva att vara med och tävla om årets ung­doms­pris. Du skriver en text i Stig Sjödins anda som kan vara en dikt eller en prosa­text. 

Du som tävlar får inte vara äldre än 21 år. Så botanisera nu i Stigs texter och skriv något eget. Ditt bidrag ska lämnas in senast 25 mars.
Mer information hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Varje år sedan 1997 har Sällskapet delat ut det stora Stig Sjödin-priset. Bland våra lokala författare som fått ta emot detta kan nämnas Carolina Thorell, Helene Rådberg, Anna Jörgensdotter och Bernt-Olov Andersson. Stig Sjödin föddes 1917 och i år firas 100 årsminnet av detta på flera sätt och i synnerhet här i Sandviken. Något som vi kommer att återkomma till.

Litteraturprovinsen Sandviken

Norr om Dalälven är främst Västerbotten känt för sina många författare men här i Sandviken med omnejd har vi också en rik flora av uppskattade författare, med en läsekrets både här hemma och utomlands. Det är ingen hemlighet att Mamma Mu och Kråkan såg dagens ljus i Åttersta!

Och inte nog med det, här finns Sveriges första litteraturhus för barn och unga – Trampolin i Kulturcentrum. Här får berättelser liv genom olika estetiska uttrycksformer. Om vi ska skryta lite till kan vi berätta att folkbiblioteket i centrum har öppet varje dag året om – och 2017 hoppas vi få välkomna vår första fristadsförfattare.

Lästips

Anna Jörgensdotter

Senaste romanen Drömmen om Ester är en poetisk romanfantasi, löst spunnen kring konstnären Ester Hennings liv och verk. Annas föregående roman Bergets Döttrar belönades med Ivar Lo-priset 2010.

Bernt-Olov Andersson

Debuten 1977 har följts av dryga 20-talet titlar samt sju teatermanus. Trilologin I syrenernas tid beskriver bland annat livet på Gamla Bruket på 1950-talet och framåt.

Camilla Lagerqvist

Har hittills gett ut åtta böcker, bland andra de fyra delarna om motståndsgruppen Svarta rosorna som skildrar tiden för andra världskriget. Böckerna handlar om barnen Maja, Hilde och Ben som bildar motståndsgruppen Svarta rosorna.

Carolina Thorell

Poet, konstnär, kulturvetare och utbildad diakon som hittills gett ut fem diktsamlingar. Senast Jungfrukällorna. Tillsammans med Anna Jörgensdotter och Helene Rådberg har Carolina skrivit Livfjädrar - Kvinnornas Sandviken (2012) som då belönades med Stig Sjödinpriset.

Helena Harrysson

Har skrivit fem böcker varav tre handlar om föräldrarollen: Bli en bra förälder, Handbok för tonårsföräldrar och Barnen har flyttat – vem är jag nu?

Jujja Wieslander

Skrev tillsammans med maken Tomas böckerna om Mamma Mu och Kråkan när de bodde i Åttersta utanför Sandviken. Idag har Mamma Mu både lånekort på biblioteket och egen bassäng och badkort på Parkbadet.

Li Österberg

Serieskapare som gett ut flera nummer at sitt eget seriefanzin Agnosis och Johannasviten. Fick 2010 Seriefrämjandets stora fanzinpris och har flera gånger varit nominerad till Urhunden.

Sidan uppdaterad: 2017-01-09 07.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se