Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Sveriges fjärde vätgas­tank­station invigd

Idag blev drömmen verklighet när Sandvikens Kommun tillsammans med Sandvik Materials Technology och AGA Gas invigde Sveriges fjärde vätgastankstation i Sandviken!

För några år sedan stoppades en lapp i Sandvik Materials Technologys idélåda. Förslaget var att bygga en tankstation i anslutning till den vätgasledning som löper från Aga Gas in på Sandviks industriområde i Sandviken.

Förslaget ledde till ett lyckosamt samarbete mellan Sandvikens kommun, Aga Gas och Sandvik Materials Technology, ett samarbete som innebär att Sandviken nu får världens första helt fossilfria vätgastankstation för bränslecellsfordon. Med vätgas i tanken blir det enda utsläppet rent vatten.

Sedan 2014 har Sandvikens Kommun och Sandvik Materials Technology gemensamt strävat efter att bygga en vätgastankstation för bränslecellsfordon
i Sandviken, för att på så sätt bidra till och möjliggöra en grönare region. Under hösten 2015 formades ett samarbete mellan AGA Gas, Sandvikens Kommun och SMT där parterna gemensamt ansökte om och beviljades bidrag från Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (FCH JU)* för en tankstation i Sandviken.

Det är med stor stolthet vi inviger Sveriges fjärde vätgastankstation – och landets första utanför storstadsregionerna. Det här är resultatet av ett unikt samarbete mellan industri och offentlig sektor och för Sandviken som modern industristad betyder det här oerhört mycket – både för vår gemensamma miljö och ur ett tillväxtperspektiv, sa Peter Kärnström, kommunstyrelsens ordförande i Sandviken.

Och även för Sandvik som har produktion av material till bränsleceller i Sandviken, är vätgastankstationen en viktig strategisk symbol.

För Sandvik är det viktigt att bidra till en bättre och mer hållbar värld. Och genom vår unika materialkompetens kan vi göra stor skillnad när det gäller energi- och klimatutmaningarna. Förhoppningen nu är att andra berörda aktörer ansluter sig som partners så att vår region kan bli ännu grönare. Det är svårt att förändra världen på egen hand, men tillsammans kan vi göra skillnad, sa Petra Einarsson, vd för Sandvik Materials Technology.

För samarbetsparten AGA Gas är vätgastankstationen i Sandviken speciell av flera skäl.

Den här tankstationen är unik eftersom vätgasen inte transporteras hit. Dessutom kommer vätgasen i Sandviken från grön el och vatten vilket innebär minimal miljöpåverkan. Det känns därför extra roligt att delta i samarbetet i Sandviken där det finns en stark vilja att skapa långsiktigt hållbara lösningar, poängterade Stefan Peterson, chef för AGA Gas i Sverige.


Det vi inviger i Sandviken är Paris-överenskommelsen, och tillsammans adderar alla dessa lokala satsningar till 1,5-gradersmålet”, sa Jakob Lagercrantz, grundare av 2030-sekreteriatet och tisdagens invigningstalare.

 

Det är verkligen ’A dream come true’ – nu finns vätgassamhället på riktigt i Sandviken och det känns fantastiskt roligt, säger Mats W Lundberg, vätgas- och bränslecellsspecialist på Sandvik Materials Technology, som ledde invigningen av vätgastankstationen i Sandviken.

Detta projektet har fått bidrag från:

Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (FCH JU) som i sin tur mottar stöd från Europeiska Unionens utvecklings- och innovationsprogram Horizon 2020, Hydrogen Europe och New European Research Grouping on Fuel Cells and Hydrogen (”N.ERGHY”).

Se pressmeddelandePDF (pdf, 1016.7 kB)

Läs mer om Sandviken Pure Power

Sidan uppdaterad: 2016-12-06 09.48
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Vätgasbil