Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Tak över huvudet för Ukrainska flyktingar i Sandviken

Sandvikens kommun ordnade under 2022 boenden för Ukrainska flyktingar på uppdrag av Migrationsverket. Bland annat på det tidigare äldreboendet Tallen i Norrsätra.

Det efter att EU aktiverat det så kallade massflyktingdirektivet när Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022.

Det tidigare äldreboendet Tallen i Norrsätra fick ställas i ordning snabbt när det stod klart att kriget skulle tvinga ett stort antal Ukrainska medborgare på flykt. På Tallen hade fyra våningar stått tomma en längre tid.

64 personer flyttade in i Tallen. Både ensamhushåll och familjer. Det handlar om 46 kvinnor och 18 män i åldrarna 18 månader till 75 år.

I kommunens uppdrag ingår att utrusta lägenheterna med bland annat möbler, köksutrustning, städutrustning och rengöringsmedel.

10 personer av de boende på Tallen har någon typ av arbete. Barnen kombinerar skolan i Sandviken med studier i Ukraina via nätet.

Det är Integrationsenheten i Sandvikens kommun som ansvarar för inflyttning och mottagning av alla flyktingar som anvisas till kommunen.

Migrationsverket ersätter kommunen för boendekostnaderna och betalar även ut en dagersättning till flyktingarna, där exempelvis en ensamstående vuxen får ut 71 kronor om dagen.

Här nedanför träffar du systrarna Julia och Olga från Ukraina som berättar om sin vardag i Sandviken.

Exteriörbild boendet Tallen