Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Tak över huvudet för Ukrainska flyktingar i Sandviken

Sandvikens kommun har ordnat boenden för Ukrainska flyktingar på uppdrag av Migrationsverket. Bland annat på det tidigare äldreboendet Tallen i Norrsätra.

Det efter att EU aktiverat det så kallade massflyktingdirektivet när Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022.

Det tidigare äldreboendet Tallen i Norrsätra fick ställas i ordning snabbt när det stod klart att kriget skulle tvinga ett stort antal Ukrainska medborgare på flykt. På Tallen hade fyra våningar stått tomma en längre tid.

Alla lägenheter är nu upptagna av flyktingar från Ukraina. 64 personer bor på Tallen i just nu. Både ensamhushåll och familjer. Det handlar om 46 kvinnor och 18 män i åldrarna 18 månader till 75 år.

I kommunens uppdrag ingår att utrusta lägenheterna med bland annat möbler, köksutrustning, städutrustning och rengöringsmedel.

10 personer av de boende på Tallen har någon typ av arbete. Barnen kombinerar skolan i Sandviken med studier i Ukraina via nätet.

De vuxna kan på grund av vissa regler inte delta i SFI (svenska för invandrare), men de studerar istället svenska via Folkuniversitetet i Gävle 6 timmar per vecka.

Det är Integrationsenheten i Sandvikens kommun som ansvarar för inflyttning och mottagning av alla flyktingar som anvisas till kommunen.

Migrationsverket ersätter kommunen för boendekostnaderna och betalar även ut en dagersättning till flyktingarna, där exempelvis en ensamstående vuxen får ut 71 kronor om dagen.

Sammanlagt bor just nu ungefär 128 personer från Ukraina i bostäder i Sandvikens kommun. 85 av dem är på kommunens kvotansvar enligt den statliga fördelningen

Här nedanför träffar du systrarna Julia och Olga från Ukraina som bor på Tallen och berättar om sin nya vardag i Sandviken.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Exteriörbild boendet Tallen