Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Tanka vätgas i Sandviken

Den 6 december 2016 invigdes Sveriges fjärde vätgastankstation i Sandviken. Här kan du tanka din vätgasbil och vara trygg med att den bara släpper ut vatten - så rent att det går att dricka.

Tankstationen för vätgas finns på Sätragatan 17. Sandviken är Sveriges vätgas-tätaste område trafikmässigt med flest vätgasbilar per kommuninvånare. De sju vätgasbilar som hittills finns i Sandviken ägs av:

  • Sandvik Materials Technology, 3 st
  • Sandvikens Kommun, 1 st
  • Sandvikenhus AB, 1 st
  • Sandviken Energi AB, 1 st
  • Kenneth Larsson Bil, 1 st

100% grön tillverkning och transport

Hela tillverkningsprocessen för vätgas är grön. Gasen tillverkas med hjälp av elektrolys och den el som krävs i elektrolysen kommer från vindkraftparken i Jädraås. Tack vare vätgasledningen som går från AGA till Sandviks industriområde kommer vätgasen till tankstationen helt utan transporter.

Energi från förnybara energikällor lagras med vätgas

Genom att tillverka vätgas med hjälp av elektrolys kan man också lagra el från förnybara energikällor som sol, vatten och vind till ett senare tillfälle.

Samarbete mellan kommunen, Sandvik och AGA Gas

Det är ett unikt samarbete mellan kommunen, Sandvik och AGA Gas som har gjort tankstationen möjlig. Sandvik tillverkar delar till bränslecellerna, AGA Gas tillverkar vätgasen och kommunen möjliggör tankstationen, med hjälp av bidrag från Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertakinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information

Vätgasbilar är bara en del av alla miljösatsningar som görs i Sandviken.

Läs mer om Sandviken Pure Power.

Har du frågor om kommunförvaltningens satsningar på fossilfria transporter? Kontakta Anders Lundell, e-post: anders.lundell@sandviken.se, telefon 026-24 02 99.

Sidan uppdaterad: 2016-12-19 06.30
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Se filmen från invigningen.