Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Tårtkalas när vi firar Årets Kultur­kommun

Det finns endast en kommun i landet som utsetts till Årets Kulturkommun två gånger. Gissa vilken? Rätt svar är Sandviken och det ska vi fira!

Sandviken firar med tårta till de 1 000 första som kommer till scenen utanför Kultur­centrum kl. 12.00 i morgon lördag 16 juni.

Kenneth Johansson, kultur- och fritidschef och Ulf Gillström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden berättar om kulturåret. Allt som hänt sedan de tog emot priset i Växjö i december förra året, och vad vi kan se fram emot i sommar och höst.

Juryns motivering

”Ett öppet demokratiskt samhälle där kulturen har en bärande roll är utmärkande för årets kulturkommun. Kulturlivet är präglat av ett nytänkande och medborgarna bjuds in till många kulturella mötesplatser som främjar människors livskvalitet, gemenskap, hälsa och ger hopp inför framtiden.

Kommunen har genom att satsa på olika kulturinstitutioner skapat plattformar för ett brett och skiftande utbud av kultur för alla åldrar. Litteraturhuset Trampolin spelar till exempel en viktig roll för barns och ungas läs- och språkutveckling. Ett välorganiserat bibliotek med flera filialer erbjuder varierad service varje dag under hela året.  Medborgarna ställs också inför en utmaning att genomföra en svensk klassiker och målet är att under året läsa fyra klassiska verk -  en genial  läsfrämjande idé som borde spridas till fler kommuner.

Möjligheter att utveckla sin kreativitet genom eget skapande erbjuder Konsthallens verkstad. Kulturskolan har ett brett utbud av aktiviteter för barn och unga och är också i viss mån öppen även för vuxna att ta del av undervisning.
Den så kallade Sandviksmodellen är ett exempel på kommunens vision  att regelbundet stimulera till möten mellan politiker och föreningar för att på ett kreativt sätt hitta nya utvecklingsområden.

Det är med stolthet och respekt som fackförbundet Vision utser Sandviken till 2018 års kulturkommun.”

Mer information

Sidan uppdaterad: 2018-06-12 12.00
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Kulturcentrum exteriör