Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Tips för trygghet vid hembesök

Var uppmärksam när någon ringer på din dörr! De senaste dagarna har några personer fått besök av personer som utgett sig för att komma från ett hemtjänstbolag vilket inte stämmer.

Äldre och personer med nedsatt funktionsförmåga kan drabbas av brott på grund av sin nedsatta funktionsförmåga. Ofta handlar det om att någon stjäl pengar eller värdesaker genom att på olika sätt försöka lura sig in i bostaden.

Nyligen fick Medborgarservice kännedom om att personer har ringt på hos privatpersoner och utgett sig för att komma från ett hemtjänstföretag. Vid kontakt med det aktuella företaget så har de inte haft någon personal som arbetat i Sandviken.

Besök från hemtjänsten

För hemtjänstverksamheten inom Sandvikens kommun som utförs av Omsorgsförvaltningens personal gäller att personalen alltid ska kunna legitimera sig med legitimation och tjänstekortet samt att de bär arbetskläder från Sandvikens kommun. Vår personal kommer endast på avtalade besök eller efter att personen larmat och behöver hjälp.

Liknande rutiner finns även för privata vårdgivare.

Tips från Polisen om att skydda sig inomhus

Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

  • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
  • Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
  • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
  • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
  • Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Se fler tips på polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Händer som håller i varandra