Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Utrikesfödda får jobb genom lyckat samarbete

Under 2020 fick närmare 150 utrikesfödda personer i Sandviken jobb inom det privata näringslivet. Ungefär hälften fick fast arbete och hälften visstidsanställning.

En av de personer som fått hjälp in på arbetsmarknaden är Habtikial Teweldemedhin från Eritrea.

Det här är jättebra. När jag kom till Sverige kunde jag ingen svenska men nu har jag lärt mig mycket, berättar han.

Både jobb och praktik via samarbetet

Ett samarbete mellan Integrationsenheten, det privata näringslivet och arbetsförmedlingen gjorde att närmare 150 utrikesfödda personer fick jobb inom det privata näringslivet, under förra året.

Samarbetet är en del i satsningen ”Inkluderande livsvillkor i Sandvikens kommun”, som pågått under åren 2018-2020. Satsningen har haft fokus på utbildning, arbete och andra inkluderingsfrämjande insatser och kommunen har fått statsbidrag från Delegationen mot segregation, Delmos, och även medfinansierat satsningen via kommunstyrelsens projektmedel och serviceutskottets medel för inkluderingsinsatser.

Under de tre åren som ”Inkluderande livsvillkor i Sandvikens kommun” pågått har 221 utrikesfödda kommunmedborgare fått arbete via Integrationsenheten, vilket är över 70 fler än det uppsatta målet för perioden. Under samma period har även 206 utrikesfödda kommunmedborgare fått praktik.

Det finns ett stort behov i Sandviken av att få ut utrikesfödda i arbetslivet. Under 2021 ska vi jobba med att hitta nya samarbeten med det privata näringslivet, säger Jonathan Hellström på Integrationsenheten och berättar att nästan 200 arbetsgivare i bland annat Sandviken, Gävle och Uppsala har tagit emot personer.

"Jag är mycket nöjd"

Habtikial Teweldemedhin har sedan ett och ett halvt år tillbaka varit på Bilbolaget i Sandviken och Gävle. Han började med att lära sig att rekonda bilar och nu är han i skadeverkstaden och lär sig laga och byta bilrutor.

Här vill jag jobba hela livet. Jag är mycket nöjd, säger han.

Lars Bengtsson på Bilbolaget berättar att samarbetet med Integrationsenheten, som pågått under två år, har varit lyckat.

Supporten från Integrationsenheten gör stor skillnad. De förstår vilka personer som kan passa på olika arbetsplatser. Det gäller att försöka hitta rätt personer från början och där får vi bra hjälp.
Han fortsätter:
Vi vill och behöver hjälpa till med integrationen i samhället. De som kommer hit till oss har en otrolig vilja att lära sig saker. Det är kul att se folk växa.

Totalt har nio projekt/insatser i kommunen fått ta del av det statliga bidraget på åtta miljoner kronor från Delegationen mot segregation, Delmos, under perioden 2018-2020.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Delmos

Lars Bengtsson på Bilbolaget tillsammans med Habtikial Teweldemedhin.