Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Vätgasstation i Sandviken - ett steg närmare framtidens CO2-neutrala samhälle

Nu adderas en stationär vätgastankstation för bränslecellsfordon till listan över framtidens moderna klimatneutrala energiteknik i Sandviken. Sedan tidigare finns nationellt och internationellt unika satsningar såsom vindkraft och elväg i kommunen.

Sandvikens Kommun etablerar, med Sandvik Materials Technology (SMT) och AGA Gas som samarbetspartners, en stationär tankstation för bränslecellsfordon i Sandviken. Stationen, som kommer att stå klar i oktober 2016, erbjuder en ny möjlighet för alla som vill bidra till ett CO2 neutralt samhälle. Det enda utsläppet från bränslecellsfordon är rent vatten.

För oss är det självklart att vara drivande i omställningen till ett hållbart Sverige, säger Peter Kärnström, kommunalråd i Sandviken. Det är en del i vår Vision 2025 att arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling och en bra livsmiljö för såväl privatpersoner som företag.

En målsättning för Sandvik är att bidra till ett hållbart samhälle och vara en aktiv samhällsmedborgare. Genom det här projektet har vi möjlighet att på ett konkret sätt bidra till att göra vår region litet grönare, säger Daniel Roos, projektledare på Sandvik Materials Technology.

Det är mycket glädjande att vi tillsammans med Sandvikens kommun och Sandvik Materials Technology kan göra en satsning på vätgas och bränslecellsdrivna bilar. Vi är övertygade om att den här typen av nollutsläppsbilar kommer att vara en viktig del av kommande transportlösningar, säger Roger Andersson, affärsutvecklare på AGA Gas AB.

Redan hösten 2014 genomfördes en pilot där Sandvikens Kommun och Sandvik Materials Technology gemensamt testade bränslecellsfordon och en mobil tankstation. Ett av syftena var att utreda möjligheten för en permanent tankstation i Sandviken. Under hösten 2015 formades ett samarbete mellan AGA, Sandvikens Kommun och SMT där parterna gemensamt sökte och fick EU-bidrag. Stationen uppförs nu inom ramen för EU-programmet Fuel cells and hydrogen joint undertaking.

Landets fjärde tankstation

Tankstationen, som byggs i anslutning till Göransson Arena, blir landets fjärde efter Stockholm, Göteborg och Malmö. I samband med att tankstationen uppförs byter Sandvikens Kommun ut tre av sina dieselfordon mot bränslecellsbilar. Detsamma gör också Sandvik Materials Technology som även bidrar till projektet genom att erbjuda tillgång till vätgasledning samt mark.

Nu drar arbetet igång att erbjuda företag och organisationer i regionen att dra nytta av satsningen.

Stationen kommer givetvis att kunna användas av alla – både företag och privatpersoner. Nu går vi vidare och bjuder in företag och organisationer som vill köpa in egna fordon och bli en del av omställningen mot en grön region, säger Anders Lundell, EU-strateg vid Sandviken Kommun.

Vätgasstationen planeras att vara färdig i november 2016.

I oktober genomförs även en nationell konferens om bränslecellsteknik i Sandviken för att belysa ytterligare möjligheter med bränslecellstekniken.

Ytterligare satsningar

Ytterligare satsningar i Sandvikens kommun för ett CO2-neutralt samhälle:

  • Världens första elväg för lastbilar byggs på E16 i Sandviken.
  • Flera snabbladdningsstationer för elbilar etableras i centralorten under 2016.
  • Skandinaviens största vindkraftpark i norra delen av Sandviken samt i Ockelbo kommun.

Mer information

EU-programmet Fuel cells and hydrogen joint undertakinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (information på engelska)

Sidan uppdaterad: 2016-03-29 10.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Kommunalråd Peter Kärnström från invigningen av teststationen hösten 2014.

Kommunalråd Peter Kärnström från invigningen av teststationen hösten 2014.

Den nya stationen placeras i anslutning till Göransson Arena.

Den nya stationen placeras i anslutning till Göransson Arena.