Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Vet du vilka som ansvarar för snöröjning?

Nu när snön har kommit kan det vara bra att känna till vad som gäller med snöröjning och sandning på större och mindre vägar samt utanför fastigheter.

Vinterväghållning, snöröjning och sandning är viktigt för att alla ska kunna ta sig fram på både vägar, cykelvägar och trottoarer.

Ansvaret för snöröjning är fördelat mellan väghållare och fastighetsägare.

Vem plogar gatan där jag bor?

I stora delar av Sandvikens tätort och Storvik plogar och sandar Sandviken Energi Gata våra gator. Cykelbanorna längs med gator i centrala Sandviken underhålls av Sandviken Energi Gata och cykelvägar genom parker och bostadsområden av Sandvikenhus AB.
Sandviken Energi - Snöröjninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I vissa områden är det en vägförening eller privatpersoner som ansvarar för vinterunderhållet av vägarna och kan då anlita olika entreprenörer för att utföra plogningen.  

Europavägar, riksvägar och länsvägar plogas av Trafikverket.
Trafikverket - Vinterväghållninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

På Sandvikenenergi.se finns kartor som visar vilka vägar de ansvarar för. Vinterväghållningsområden - sandvikenenergi.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gångbana/trottoar

Fastighetsägare ansvarar själva för renhållning av gångbana utanför sin fastighet. Där det inte finns gångbana omfattar renhållningsskyldigheten ett utrymme på 1 meter från tomtgräns. Grenar som hänger ut från tomt och hindrar t.ex. sopmaskin eller snöplog måste sågas ner.
Regler för Gångbanerenhållningöppnas i nytt fönster

Köpa sand för halkbekämpning

Inom Sandvikens Kommuns väghållningsområde har Sandviken Energi och fastighetsägarna ett gemensamt ansvar för halkbekämpning. Mer information om var du kan köpa grus för att sanda din uppfart hittar du på länken till Sandviken Energis information.
Sandviken Energi - Halkbekämpninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad: 2018-12-17 07.47
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Vinterväg