Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Vi går mot endast fossilfria bilar i vår bilpool

Sandvikens kommun antar utmaningen från Fossilfritt Sverige att från och med 2020 bara köpa in eller leasa elbilar, laddhybrider eller biogasbilar som tjänstebilar och förmånsbilar. Detta för att nå målet om fossilfria inrikestransporter år 2030.

Utmaningen från Fossilfritt Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. riktar sig till alla företag, regioner och organisationer som har eller planerar att köpa in eller leasa personbilar.

I utmaningen räknar de endast in personbilar som tjänstebilar. Därmed räknas inte lastbilar, lätta lastbilar, traktorer, arbetsmaskiner och utryckningsfordon.

Vi har bra möjligheter för fossilfria transporter

Sandviken Energi bygger ut med ytterligare 200 laddpunkter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. runt om i kommunen. Vi har också möjlighet till att tanka HVO, etanol och vätgas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i kommunen. Den sista pusselbiten för att kunna göra omställningen till fossilfria transporter är en tankstation för biogas. Alla dessa delar gynnar både kommunen och medborgarna inom kommunen.

Väljer elbilar, vätgasbilar eller biogas i första hand

Den utarbetade strategin som finns i Sandvikens kommun är att i tätorten i första hand välja elbilar, vätgasbilar eller biogas. I andra hand väljs hybrider och i sista hand väljs fossildrivna bilar.

Sandvikens kommun på god väg till fossilfria inrikestransporter. Bilarna i vår bilpool är i nuläget:

  • 28% fossilfria
  • 29% hybrider
  • 43% drivs av fossila bränslen

Vid nyanskaffning av bil

När kommunens bilpool beställer in nya bilar tittar de alltid först på om det är möjligt att beställa in fossilfria fordon. Skulle det inte vara ett alternativ behöver detta alltid motiveras och undertecknas av förvaltningschef.

Vision 2025

Vår ambition är att följa det som tidigare fastställts i Vision2025, där det bland annat står:

Vår miljö – vårt ansvar

I Sandviken är miljöfrågor viktiga. Vi har lärt oss att leva och verka inom naturens ramar. Vi arbetar för en långsiktig hållbar utveckling.

Vad innebär fossilfri transport?

För att en transport ska räknas som fossilfri enligt Fossilfritt Sverige krävs att drivmedlet ger en utsläppsminskning på 70 procent jämfört med fossila alternativ. De drivmedel som i dagsläget lever upp till det kravet är el, vätgas, biogas, HVO, FAME, ED95.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Bild som tankas med vätgas