Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00

Vinnare – ”Designa blomsterfontänen 2019”

Linnéa Kling från Storvik är vinnare i tävlingen ”Designa blomsterfontänen i Jansasparken 2019”. Till sommaren kommer hennes design med temat ”Fjärilar och bin” att pryda parken. Temat är speciellt passande med tanke på att bin och fjärilar minskar i population och är viktiga för ekosystemet.

Linnéa är utbildad trädgårdsmästare och det är hennes stora intresse. Sedan sex år säsongsarbetar hon med trädgårdsarbete. En dröm är att i framtiden arbeta med trädgård och blomsterarrangemang på heltid.

Hur har du tänkt kring din design?

Jag har valt utifrån bin och fjärils favoriter, de minskar i population och är viktiga för ekosystemet. Så i den här rabatten finns sommarblommor som bin och fjärilar gillar, som kan locka många pollinatörer! Elefantgräset och Jätteverbenan är fontänen i mitten med uppåtriktade "vattenstrålar". Sedan är det en mild färgskala, blommor som är valda efter färg och sorter som är favoriter hos pollinatörer. Dahlia och elefantgräset är valt utifrån estetik, för att de är vackra att titta på.

Se den vinnande designen

Berätta om temat?

Idén till designen fick jag när jag kollade på Instagram där jag följer Världsnaturfonden, där inlägget visade ett bi på en blomma och det stod "dör de så dör vi".

Hur vill du att man ska tänka och känna när man ser din blomsterfontän?

Jag hoppas att det surrar där, att det är svala färger och fint att titta på. Det är ju därför man gör rabatter, för att njuta av dem.

Invigning under Sandvikendagarna

Invigning av blomsterfontänen sker den 14-15 juni i samband med Sandvikendagarna 2019.

Om tävlingen

Tävlingen har genomförts årligen sedan 2016. Designtävlingen är en förlängning av den medborgardialog som resulterade i 1600 idéer och önskemål från sandvikenbor om hur centrum ska plussas. Tävlingen är ett sätt genom vilket medborgarna fortsätter att formge Sandvikens centrum.

Här hittar du kuriosa och bilder på blomsterfontänen i Jansasparken

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Linnéa Kling från Storvik, vinnare av Designa blomsterfontänen i Jansasparken 2019.