Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Tobak

Rökning

Rökning har påvisade samband med olika former av cancer, lungsjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar.

Andelen av Sandviken kommuns befolkning som röker har minskat under det senaste decenniet. I dagsläget är  det relativt lika stor fördelning mellan män (10 %) och kvinnor (11 %) i kommunen som röker dagligen. I jämförelse med riket avviker inte kommunens invånare i avseendet daglig rökning.

Bland de som röker dagligen inom kommunen finns en tydlig fördelning. Det är främst personer med kort utbildning, mindre kvalificerade arbeten, som är över 45 år, män som är födda utanför norden och kvinnor som är födda inom norden som röker dagligen.

spridningsdiagram över andelen som röker i kommunen

Snusning

​Snusning ökar risken för olika typer av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och skador på munslemhinnor.

Andelen män (23 %) som snusar dagligen i kommunen är betydligt större än andelen kvinnor (4 %). Vid 2010 års mätning var det signifikant större andel män (33 %) i kommunen som snusade dagligen jämfört med riket. Sedan dess har andelen män som snusar dagligen i kommunen minskat och avviker inte längre signifikant mot riket. Kvinnor i kommunen som snusar dagligen har fördubblats sedan 2004 års mätning, men avviker inte från riket.

I Gävleborgs län finns det viss spridning inom befolkningen i andelen som snusar. Det är en större andel av dem som har lägre utbildning, mindre kvalificerad arbeten och som är födda inom norden som snusar.

andel som snusar dagligen i kommunen

Sidan uppdaterad: 2016-10-27
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se